Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Slámové víno je (nejen) pro ženy

Slámové víno je (nejen) pro ženy
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Slámové víno je pro svou výrazně sladkou, až medovou chuť v čím dál větší oblibě, zejména u žen. Přitom až do roku 2000 bylo u nás takřka neznámé. Ani dnes není mnoho vinařů, které by se jeho výrobě věnovali, Adámkovo vinařství je jedním z mála.

Jeho spolumajitel Ing. Tomáš Vican, který je také producentem úspěšných filmů Bobule, 2Bobule a nově i Lidice, však patří k lidem, kteří neváhají jít proti proudu a nutno říci, že se mu to většinou vyplatí...

Sláma se nepoužívá

"Slámové víno sice dostalo své jméno podle toho, že hrozny byly před zpracování uloženy na slámě, či rohožích, ale tato metoda se kvůli výskytu plísní už moc nepoužívá. Spíše se zavěšují obvykle tak na tři i více měsíců do prostoru.

Během té doby se odpaří podstatná část vody, což vede k zvýšení podílu cukru, ten dosáhne zhruba 20% hmotnosti. V tomto stádiu hrozny připomínají spíš hrozinky.Vylisovaný mošt  musí vykazovat alespoň 27 stupňů cukernatosti (většinou ale má až 35 stupňů).

Důvod, proč je jeho výroba spíše záležitostí pro fajnšmekry spočívá především v extrémně malém poměru vyrobeného vína k použitým hroznům (oproti normalnímí výrobě 1/3)" říká Tomáš Vican.

Bobulky zdroj: tisková zpráva

Malý výnos, ale vynikající chuť

Pro lepší ilustraci - z 500 kilogramů hroznů se obvykle vyrobí  jen něco přes 50 litrů vína, což se logicky musí projevit i na ceně. Při kvašení dochází pouze k částečné přeměně na alkohol a díky tomu slámové víno má medovou chuť.

To z něj na druhou stranu dělá zcela vyjimečný mok, podávaný na recepcích, při slavnostních příležitostech, i v sídlech korunovaných hlav. Často také slouží často jako hodnotný dar.

"Naší vlakovou lodí jsou Bobulky, Cuvée Tramínu červeného a Rulandského šedého. Jde o víno krásné zlatavé barvy s aroma přezrálých fíků a kandovaného ovoce. Příjemně kořenité, s nižší kyselinkou, výrazně plné a harmonické.

V supermarketu ho ale nehledejte, distribujeme ho jen do vybraných vinoték, či restaurací.  A lze ho koupit v brněnské Vinné galerii, která je pro naši produkci jakási vlajková loď." Uzavírá Tomáš Vican.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma