Podporuje trávení, chutná netradičně a umí pořádně "nakopnout"!
![Podporuje trávení, chutná netradičně a umí pořádně "nakopnout"!](https://im.tiscali.cz/press/2013/07/31/150240-zazvor-1872x1143.jpg?1587596281.0)
Staří Číňané a Indové užívají jeho blahodárných účinků již po tři tisíciletí. Jeho původ není zcela jasný. Podporuje trávení a slouží jako prevence proti chřipce. Svou pikantní chutí se v evropských poměrech řadí mezi exotickou potravinu. Kvete žlutě a ke konzumaci jsou určeny jeho oddenky. Dá se konzumovat ve spoustě úprav - nastrouhaný syrový, kandovaný, vařený, drcený v podobě koření. Řeč je o zázvoru.
Zázvor se dostal na naše stoly z jihu Číny, přes Indii a zakotvil ve středověku v evropských kuchyních. Jeho obliba a nepostradatelnost byla stejně tak velká jako dnešní sůl či pepř.
Za jeho pikantní chutí stojí gingerol, látka obsažená také např. v chilli papričkách. Jeho nezaměnitelné aroma, které poznáme i po čichu se zavřenýma očima, má na svědomí olej, obsahující právě tyto aromatické látky.
Nakládaný růžový zázvor se podává jako příloha k sushi. Japonci často užívají zázvoru při pečení kuřecího masa, protože dodá kuřecímu jemnému masu štiplavý nádech.
Kromě toho, že je zázvor skvělou prevencí proti nachlazení, tlumí bolesti v krku a pomáhá při trávení, má i afrodiziakální účinky.
Zázvor
| zdroj:
naijabizcom.com
Zázvorový horký vývar umí v zimních měsících doplnit energii a podpoří vaši imunitu. Ani v létě ale se zázvorem neprohloupíte. Stačí horký vývar ochutit medem či třtinovým cukrem, nechat vychladnout a dosypat do sklenice kostky ledu. Zázvorová limonáda je nejen svěží, ale také zdravá, což se o mnoha letních limonádách říci nedá.