Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Podiatrie: Jak pečovat o nohy, aby byly zdravé

Podiatrie: Jak pečovat o nohy, aby byly zdravé
zdroj: tisková zpráva

Péče o nohy se v posledních letech těší většímu zájmu ze stran odborné i laické veřejnosti.

Podiatrické ambulance (podiatrie = obor zabývající se komplexně problematikou noh, tedy i péčí o ně) jsou v poslední době zřizovány jako součást nemocnic, ale i jako soukromá zařízení. V roce 2001 byla také založena Česká podiatrická společnost. Problémy, kterými se podiatrie zabývá nejčastěji, jsou syndrom diabetické nohy i více  rozšířené deformity, jako například plochá noha, vbočený palec, výrůstek na patě apod.

Péče o nohy vystupuje do popředí zájmu také proto, že téměř čtyřicet procent populace Evropy trpí nějakými potížemi a onemocněními nohou. Polovinu tvoří plísňová onemocnění a za nimi následují ortopedické problémy a kuří oka,“ říká Marie Kryštůfková z Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM.

Pokud pomineme péči o pleť a vlasy, je jedním z nejviditelnějších znaků dokonalá péče o nehty a chodidla nohou. Bohužel právě chodidlům není věnována dostatečná pozornost, možná proto, že je tak moc často světu neukazujeme. Ovšem nohy nosí naše tělo po celý život a jsou značně namáhány při sportu, ale i při obyčejné chůzi. „Je třeba si uvědomit, že plosky chodidel jsou důležitou částí těla a citlivým receptorem. Problémy nohou se mohou projevovat např. bolestmi zad, kyčlí, únavou i duševní nerovnováhou,“ varuje Marie Kryštůfková z IKEM.

Péči o nohy by měla být věnována značná pozornost již od raného dětství. Určitě se vyplatí investovat finanční prostředky do kvalitní obuvi, speciálních vložek do bot a také kvalitních ponožek. Velkou roli hraje i důsledná hygiena nohou. Očistu nohou je důležité provádět jedenkrát denně a je potřeba při ní nevynechat ani místa mezi prsty. Podstatné je následné důkladné vysušení nohou, protože tím zabráníme vzniku vlhké zapářky. Nutné je pamatovat na to, že nehty na nohou se stříhají do roviny (rozdíl od stříhání nehtů na rukou) a zabrousí se pilníkem, aby nehty nezarůstaly.

Samostatnou kapitolu v péči o nohy tvoří odstraňování zrohovatělé nebo popraskané kůže na nohou. Kůže je odstraňována, často i podiatry, skalpelem. Tento způsob může vést v mnoha případech k drobným poraněním. Trend v pedikúře 21. století je bezkrevné a bezbolestné ošetření bez rizika přenosu infekce a mykotických onemocnění kůže nebo nehtů. Moderní přístupy směřují k tomu, že je efektivnější používat lépe pilník než skalpel. Vhodným pilníkem je například skleněný pilník Glasscare, který je vyzkoušen jak laickou, tak odbornou veřejností s velmi pozitivními výsledky.

Alespoň jednou týdně bychom si měli dopřát masáž nohou. A nedílnou součástí komplexní prevence problémů s nohami je i redukce nadváhy a cvičení nohou,“ doporučuje dále Marie Kryštůfková z IKEM. Preventivní opatření, kterými můžeme předcházet problémům s nohama, jsou poměrně snadná a nenáročná, ale bohužel často se setkáváme s bagatelizací péče o nohy. Chybou je také řešení problémů, až se vyskytnou, místo preventivní péče.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma