Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Podhrázského "Neklidná krása" by Vám neměla utéct z kulturního hledáčku

Podhrázského "Neklidná krása" by Vám neměla utéct z kulturního hledáčku
Stanislav Podhrázský, výstava Neklidná krása | zdroj: ghmp.cz

Český malíř Stanislav Podhrázský zemřel ve svých 79 letech v roce 1999. Řadíme ho mezi představitele poválečné malby. Svými uměleckými postoji zaujímal místo v první řadě radikálních surrealistů. Přátelil se s bratry Medkovými, Zbyňkem Sekalem nebo Milošem Chlupáčem. Výstava "Neklidná krása" je prvním unikátním počinem shrnujícím celoživotní autorovo dílo.

Výstava je zasazena v prostorách pražského Domu U Kamenného zvonu, jenž spadá pod Galerii hlavního města Prahy. Pro podtržení členitosti autorovy tvorby bylo využito rozdělení prostor galerie zcela beze zbytku: "První patro je věnováno tvorbě z období od poloviny čtyřicátých let do počátku let šedesátých. Úvod naznačuje autorovu radikální surrealistickou etapu, která sice skončila zhruba v roce 1956, ale k níž lze vztáhnout i některé pozdější kresby (...) Jinou kompaktní skupinu představuje série monumentálních figurálních kreseb taktéž z roku 1956, v nichž poprvé řešil vztah dvojice. Ve velkém sále prvního patra jsou umístěny dva monumentální kartony návrhů sgrafit pro lunety zámku v Litomyšli, na jehož sgrafitové obnově výzdoby pracoval v letech 1974–1988," dočteme se v tiskové zprávě komentující Podhrázského výstavu.

"Členitosti díla, procházejícího několika etapami a přesto soustředěného k několika trvale přítomným tematickým okruhům, a v neposlední řadě vzhledem k jeho intimitě a určité hermetičnosti, odpovídá členění výstavního prostoru. Jeho podobu navrhl arch. Josef Pleskot. Součástí výstavy je krátký film o Stanislavu Podhrázském, jehož autorkou je umělcova dcera Jana Chytilová."

Pokud Vás téma křehké ženskosti na plátně zajímá, neváhejte a navštivte tuto výstavu, která potrvá do 23. 2. 2014.

Zdroje:
Redakce, ghmp.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma