Dnes je úterý 1. dubna 2025., Svátek má Hugo
Počasí dnes 8°C Oblačno

Pečená treska se zeleninou a citrónem je SUPER a JEDNODUCHÝ nápad na SKVĚLOU a CHUTNOU večeři!

Pečená treska se zeleninou a citrónem je SUPER a JEDNODUCHÝ nápad na SKVĚLOU a CHUTNOU večeři!
zdroj: Archiv

Super chutná, křehká a velmi zdravá pečená treska. Skvělý univerzální recept. Pečená treska se zeleninou je skvělý a rychlý nápad na chutnou večeři. 

  • Kompletní jídlo v jednom pokrmu.
  • Rychlé, chutné, zdravé a pestré.
  • Skvělý nápad na filet z tresky.

 

Ingredience:

Suroviny na tresku s marinádou: 

  • Filety z tresky obecné - do 900 g
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • půl lžičky soli
  • 1/3 lžičky pepře
  • špetka chilli

 

Další suroviny:

  • 1 žlutá paprika - 170 g
  • 200 g baby špenátu - 1 balení
  • 150 g cherry rajčat
  • 2 polévkové lžíce přepuštěného másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citrónu
  • čerstvě nakrájená pažitka
  • 6 plátků citrónu
  • čerstvě mletý pepř

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Do malé misky nalijte dvě lžíce jemného olivového oleje. Oloupejte tři větší stroužky česneku, prolisujte je a přidejte do oleje. Do misky přidejte také koření: lžičku sladké papriky, půl lžičky soli, 1/3 lžičky pepře a případně špetku chilli. Vše smíchejte dohromady. 

 

Tipy a rady: Do koření můžete přidat také čerstvé lístky šalvěje.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Filety z tresky bez kůže důkladně potřete z obou stran marinádou. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Na dno žáruvzdorné nádoby nalijte dvě lžíce olivového oleje. Do misky vložte omytý baby špenát, celá cherry rajčata a žlutou papriku nakrájenou na krátké proužky bez semínek.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Rybu položte na zeleninu. Na filety z tresky položte několik plátků citrónu. Posypte pažitkou a posypte čerstvě mletým pepřem.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Misku umístěte na prostřední polici trouby předehřáté na 200 °C (možnost pečení: horní/spodní ohřev). Misku nepřikrývejte pokličkou. Po 10 minutách pečení rybu přelijte dvěma lžícemi přepuštěného másla. Po 5 minutách doporučuji rybu přelít šťávou, která se shromáždila na dně misky, a dopéct ji společně se zeleninou. 

 

Tipy a rady: Moje filety byly poměrně silné, ale upekly se už po 20 minutách. Ryba zůstala křehká a měkká. Pokud máte menší a tenčí kusy tresky, můžete dobu pečení zkrátit asi o 5 minut (zkontrolujte však, zda je ryba propečená). Ke konci pečení můžete nastavit možnost grilování shora, ale není to nutné. Po upečení doporučuji tresku posypat hrubou solí a polít citronovou nebo limetkovou šťávou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Tipy a rady: Pečený filet z tresky se zeleninou chutná velmi dobře podávaný s kuskusem, čerstvým chlebem nebo domácími hranolky. Někdy rybu vyndám na samostatný talíř a omáčku se zeleninou dám na pánev navíc. Přidám do ní 30 % smetany smíchané s trochou bramborového škrobu a celé to zahřívám, dokud to mírně nezhoustne. Do omáčky také přidávám citronovou šťávu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rybu touto zeleninovou omáčkou přeliji, posypu parmazánem a ihned podávám.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Předchozí článek

Jak se chrání Češi před komáry a klíšťaty?

Následující článek

Elegantní tvarohový dezert s kokosovými vločkami, který žádnou návštěvu neurazí!
milacekpublika
milacekpublika 28. června 2024

Teda vypadá to fakt dobře a podle mě by se s tím úplně dokonala párovala gruzinská růžová vína. Mají takovou vlastní specifickou chuť, ale musím říct, že se hodí třeba k rybám, ale i těžším pokrmům. No a jejich červená vína z Gruzie, tak to je naprostá šleha a doporučuji alespoň jednou vyzkoušet – nicméně určitě to není víno určené pro každého.

Karolajn 19. ledna 2024

To vypadá hodně dobře. Já miluju ryby. Manžel je rybář, takže máme přes léto ryb až až 🙂 . Nejradši je mám na grilu. Trocha koření, citrónu a šup s nimi do alobalu. To bych mohla večeřet denně 🙂 . Letos nás už nemine koupě nového grilu, protože ten starý se nám už rozpadl 😃 . Naštěstí až na konci léta. Už jsme koukali po grilech na dřevěné uhlí na https://www.avenberg.cz/k95-grilovani-grily-na-drevene-uhli , ale nějak se nemůžeme rozhodnout, který vybrat.

tomasperny
tomasperny 20. listopadu 2023

Zrovna o víkendu jsem si říkal, že je zase čas na nějakou rybu. Máme je rádi, ale jíme je trestuhodně málo. A jelikož moje databáze knih se ve své podstatě výhradně skládá z kuchařek, tak je o inspiraci postaráno. Zatím to vypadá, že si uděláme jesetera. Ještě nikdy jsem to neměl a zatím nechci ještě házet gril do garáže. Takže v sobotu bude grilovaný jeseter. Ale díky i za tip na tresku. 🙂