Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Pečená treska se zeleninou a citrónem je SUPER a JEDNODUCHÝ nápad na SKVĚLOU a CHUTNOU večeři!

Pečená treska se zeleninou a citrónem je SUPER a JEDNODUCHÝ nápad na SKVĚLOU a CHUTNOU večeři!
zdroj: Archiv

Super chutná, křehká a velmi zdravá pečená treska. Skvělý univerzální recept. Pečená treska se zeleninou je skvělý a rychlý nápad na chutnou večeři. 

  • Kompletní jídlo v jednom pokrmu.
  • Rychlé, chutné, zdravé a pestré.
  • Skvělý nápad na filet z tresky.

 

Ingredience:

Suroviny na tresku s marinádou: 

  • Filety z tresky obecné - do 900 g
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • půl lžičky soli
  • 1/3 lžičky pepře
  • špetka chilli

 

Další suroviny:

  • 1 žlutá paprika - 170 g
  • 200 g baby špenátu - 1 balení
  • 150 g cherry rajčat
  • 2 polévkové lžíce přepuštěného másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citrónu
  • čerstvě nakrájená pažitka
  • 6 plátků citrónu
  • čerstvě mletý pepř

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Do malé misky nalijte dvě lžíce jemného olivového oleje. Oloupejte tři větší stroužky česneku, prolisujte je a přidejte do oleje. Do misky přidejte také koření: lžičku sladké papriky, půl lžičky soli, 1/3 lžičky pepře a případně špetku chilli. Vše smíchejte dohromady. 

 

Tipy a rady: Do koření můžete přidat také čerstvé lístky šalvěje.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Filety z tresky bez kůže důkladně potřete z obou stran marinádou. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Na dno žáruvzdorné nádoby nalijte dvě lžíce olivového oleje. Do misky vložte omytý baby špenát, celá cherry rajčata a žlutou papriku nakrájenou na krátké proužky bez semínek.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Rybu položte na zeleninu. Na filety z tresky položte několik plátků citrónu. Posypte pažitkou a posypte čerstvě mletým pepřem.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Misku umístěte na prostřední polici trouby předehřáté na 200 °C (možnost pečení: horní/spodní ohřev). Misku nepřikrývejte pokličkou. Po 10 minutách pečení rybu přelijte dvěma lžícemi přepuštěného másla. Po 5 minutách doporučuji rybu přelít šťávou, která se shromáždila na dně misky, a dopéct ji společně se zeleninou. 

 

Tipy a rady: Moje filety byly poměrně silné, ale upekly se už po 20 minutách. Ryba zůstala křehká a měkká. Pokud máte menší a tenčí kusy tresky, můžete dobu pečení zkrátit asi o 5 minut (zkontrolujte však, zda je ryba propečená). Ke konci pečení můžete nastavit možnost grilování shora, ale není to nutné. Po upečení doporučuji tresku posypat hrubou solí a polít citronovou nebo limetkovou šťávou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Tipy a rady: Pečený filet z tresky se zeleninou chutná velmi dobře podávaný s kuskusem, čerstvým chlebem nebo domácími hranolky. Někdy rybu vyndám na samostatný talíř a omáčku se zeleninou dám na pánev navíc. Přidám do ní 30 % smetany smíchané s trochou bramborového škrobu a celé to zahřívám, dokud to mírně nezhoustne. Do omáčky také přidávám citronovou šťávu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rybu touto zeleninovou omáčkou přeliji, posypu parmazánem a ihned podávám.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma