Pečená treska se zeleninou a citrónem je SUPER a JEDNODUCHÝ nápad na SKVĚLOU a CHUTNOU večeři!

Super chutná, křehká a velmi zdravá pečená treska. Skvělý univerzální recept. Pečená treska se zeleninou je skvělý a rychlý nápad na chutnou večeři.
- Kompletní jídlo v jednom pokrmu.
- Rychlé, chutné, zdravé a pestré.
- Skvělý nápad na filet z tresky.
Ingredience:
Suroviny na tresku s marinádou:
- Filety z tresky obecné - do 900 g
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké papriky
- půl lžičky soli
- 1/3 lžičky pepře
- špetka chilli
Další suroviny:
- 1 žlutá paprika - 170 g
- 200 g baby špenátu - 1 balení
- 150 g cherry rajčat
- 2 polévkové lžíce přepuštěného másla
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z poloviny citrónu
- čerstvě nakrájená pažitka
- 6 plátků citrónu
- čerstvě mletý pepř
zdroj:
Archiv
Postup:
1. Do malé misky nalijte dvě lžíce jemného olivového oleje. Oloupejte tři větší stroužky česneku, prolisujte je a přidejte do oleje. Do misky přidejte také koření: lžičku sladké papriky, půl lžičky soli, 1/3 lžičky pepře a případně špetku chilli. Vše smíchejte dohromady.
Tipy a rady: Do koření můžete přidat také čerstvé lístky šalvěje.
zdroj:
Archiv
2. Filety z tresky bez kůže důkladně potřete z obou stran marinádou.
zdroj:
Archiv
3. Na dno žáruvzdorné nádoby nalijte dvě lžíce olivového oleje. Do misky vložte omytý baby špenát, celá cherry rajčata a žlutou papriku nakrájenou na krátké proužky bez semínek.
zdroj:
Archiv
4. Rybu položte na zeleninu. Na filety z tresky položte několik plátků citrónu. Posypte pažitkou a posypte čerstvě mletým pepřem.
zdroj:
Archiv
5. Misku umístěte na prostřední polici trouby předehřáté na 200 °C (možnost pečení: horní/spodní ohřev). Misku nepřikrývejte pokličkou. Po 10 minutách pečení rybu přelijte dvěma lžícemi přepuštěného másla. Po 5 minutách doporučuji rybu přelít šťávou, která se shromáždila na dně misky, a dopéct ji společně se zeleninou.
Tipy a rady: Moje filety byly poměrně silné, ale upekly se už po 20 minutách. Ryba zůstala křehká a měkká. Pokud máte menší a tenčí kusy tresky, můžete dobu pečení zkrátit asi o 5 minut (zkontrolujte však, zda je ryba propečená). Ke konci pečení můžete nastavit možnost grilování shora, ale není to nutné. Po upečení doporučuji tresku posypat hrubou solí a polít citronovou nebo limetkovou šťávou.
zdroj:
Archiv
Tipy a rady: Pečený filet z tresky se zeleninou chutná velmi dobře podávaný s kuskusem, čerstvým chlebem nebo domácími hranolky. Někdy rybu vyndám na samostatný talíř a omáčku se zeleninou dám na pánev navíc. Přidám do ní 30 % smetany smíchané s trochou bramborového škrobu a celé to zahřívám, dokud to mírně nezhoustne. Do omáčky také přidávám citronovou šťávu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rybu touto zeleninovou omáčkou přeliji, posypu parmazánem a ihned podávám.
Dobrou chuť!
zdroj:
Archiv
Teda vypadá to fakt dobře a podle mě by se s tím úplně dokonala párovala gruzinská růžová vína. Mají takovou vlastní specifickou chuť, ale musím říct, že se hodí třeba k rybám, ale i těžším pokrmům. No a jejich červená vína z Gruzie, tak to je naprostá šleha a doporučuji alespoň jednou vyzkoušet – nicméně určitě to není víno určené pro každého.
To vypadá hodně dobře. Já miluju ryby. Manžel je rybář, takže máme přes léto ryb až až 🙂 . Nejradši je mám na grilu. Trocha koření, citrónu a šup s nimi do alobalu. To bych mohla večeřet denně 🙂 . Letos nás už nemine koupě nového grilu, protože ten starý se nám už rozpadl 😃 . Naštěstí až na konci léta. Už jsme koukali po grilech na dřevěné uhlí na https://www.avenberg.cz/k95-grilovani-grily-na-drevene-uhli , ale nějak se nemůžeme rozhodnout, který vybrat.
Zrovna o víkendu jsem si říkal, že je zase čas na nějakou rybu. Máme je rádi, ale jíme je trestuhodně málo. A jelikož moje databáze knih se ve své podstatě výhradně skládá z kuchařek, tak je o inspiraci postaráno. Zatím to vypadá, že si uděláme jesetera. Ještě nikdy jsem to neměl a zatím nechci ještě házet gril do garáže. Takže v sobotu bude grilovaný jeseter. Ale díky i za tip na tresku. 🙂