Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Orthorexie aneb když zdravé jídlo škodí

Orthorexie aneb když zdravé jídlo škodí
Zdravá strava | zdroj: tisková zpráva

Všichni jste již slyšeli o mentální anorexii a bulimii. Víte však, co je orthorexie?

V poslední době se stále více lidí zabývá kvalitou konzumovaných potravin. Určitě je to dobře – nikdo nechceme jíst odpadky. Nic se však nesmí přehánět! Pokud se zdravé stravování stane posedlostí, máme co dočinění s orthorexií. Tento termín pro označení fixace na zdravou výživupoužil poprvé Steven Bratman v roce 1997.

Jak odlišíme zájem o zdravou výživu od orthorexie?

Důležitým ukazatelem je čas. Většinu svého dne orthorektik tráví tím, že přemýšlí, jaké potraviny koupí, jak a na čem je upraví (někdy je rozhodující i nádobí) a kde, kdy a jak je bude jíst. Jídlo se stává důležitou hodnotou, podle které jsou vnímáni i ostatní. To může vést k sociální izolaci. Určitě by se vám také nelíbilo, kdyby kamarádka více než vaše chování oceňovala to, co máte na talíři.

Nic se nemá přehánět... ani zdravá výživa.
Nic se nemá přehánět... ani zdravá výživa.

Jaká jsou její specifika?

Na rozdíl od ostatních poruch příjmu potravy daný jedinec netouží po štíhlém vzhledu. Jde mu o dosažení čistoty a dokonalosti. Jí pouze potraviny, které považuje za zdravé. To je však velmi subjektivní a postupem času se tato kategorie může značně zmenšovat. Není výjimkou, že je jeho strava velmi nevyvážená a jednostranná, tedy objektivně vlastně zcela nezdravá. Většina orthorektiků bude raději hladovět, než aby snědli jídlo, které považují za nezdravé. Když své návyky poruší, cítí obrovskou vinu. Další odlišností od anorexie či bulimie je to, že se stejně často vyskytuje jak u mužů, tak u žen. Podle některých studií jsou dokonce muži ohroženi více než ženy! Mezi další skupiny se sklonem k této poruše patří nutriční terapeuti či lidé, kteří se zabývajízdravým životním stylem.

Jak se orthorexii vynout?

Pokud chceme žít zdravě, musíme se naučit poslouchat naše tělo, a ne jen striktně dodržovat určitou dietu. Když budeme jíst zdravě s rozumem, docílíme tím pozitivních výsledků. A navíc neriskujeme zhoršení vztahů s okolím.

AUTOR: Kateřina Schönová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma