Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Nikdo není perfektní: „Nedokonalé“ modelky mění v Itálii definici krásy

Nikdo není perfektní: „Nedokonalé“ modelky mění v Itálii definici krásy
Nedokonalé modelky v Itálii mění definici krásy | zdroj: instagram.com/imperfettaproject

Projekt na instagramu, který měl původně upozornit na obyčejné ženy a jejich nedokonalosti, se proměnil v modelingovou agenturu, jejímž cílem je nově definovat pojetí krásy v Itálii.

Modelingová agentura Imperfetta (Nedokonalá), kterou v roce 2020 založila Carlotta Giancaneová, má castingovou knihu plnou modelů a modelek vymykajících se zažitým standardům krásy v tomto odvětví. Jsou všech velikostí a věku, napříč celým spektrem pohlaví, jsou mezi nimi lidé s postižením nebo zdravotními potížemi, jako je alopecie nebo vitiligo, viditelné jizvy, či lidé, kteří přišli o končetiny.

Podobné agentury už existovaly na jiných místech v Evropě nebo ve Spojených státech, ale tahle je první v Itálii.

Jednou z modelek je Sonia Spartaová. Osmadvacetiletá mladá žena ze Sicílie slýchala dospělé, jak šeptají dětem, že je z cirkusu, když viděli tmavé skvrny na její tváři a těle kvůli hyperpigmentaci. Dříve se svůj stav snažila skrývat. Nyní si je vědomá své krásy. „Změnila jsem se, aby se věci, které byly mou slabostí, anebo které jsem vnímala jako slabost, staly mou silnou stránkou,“ řekla.

Během nedávného focení v Římě pózovaly modelky všech tvarů ve spodním prádle, zahalené do průsvitné organzy. „Cítím se jako revolucionářka, protože si uvědomuju, že tohle všechno kolem mě neexistovalo, dokud nevznikla Imperfetta,“ řekla Giancaneová. „Připadá mi to jako revoluce, jako bitva, kterou musíme tvrdě vybojovat, protože je tu tolik těžkostí,“ dodala.

Agentura (ZDE) má přes 140 modelek, které jsou jak z Itálie, tak ze zahraničí, ale práce agentury se soustřeďuje na Itálii, „protože tady chceme věci změnit“, řekla Giancaneová.

Její modelky se objevují v reklamních kampaních pro kosmetické značky, módní obchody a supermarkety. Většina práce se týká on-line reklam, ale dostala už i nabídky k účasti modelek v televizních reklamách a dvě vystoupily v rámci módní přehlídky návrháře Marka Rimbaldiho na milánském módním molu.

Lucia Della Rattaová, univerzitní studentka z Říma, po většinu života svůj albinismus skrývala. Světlé vlasy si barvila na tmavší odstíny a na kůži používala samoopalovací krémy. Během pandemické uzávěry ale nechala vlasy odrůst na svůj přirozený odstín a začala vkládat fotografie na instagram.

„Poprvé jsem se cítila krásná,“ řekla během přestávky při focení a setřela si slzy, které jí vhrkly do očí. „Cítila jsem, že tohle je moje podstata. Tohle jsem já. Moje opravdové já,“ uvedla.

Desireé D’Angelová trpí od deseti let alopecií. Do školy nosila klobouk, aby zakryla svou holou hlavu, ale spolužáci ji šikanovali a vždycky jí ho někdo strhl. V patnácti letech ji učitelka tance přesvědčila, aby přestala svůj problém skrývat a přijala ho. Od té doby se z ní stala úspěšná tanečnice, umělkyně a modelka.

„Mám ráda své tělo, mám ráda svou zvláštnost. Nakonec jsem to přijala,“ řekla.

Zdroje:
ČTK, AP

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma