Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Nepřekonatelná chuť na salát odhalila ženě rakovinu

Nepřekonatelná chuť na salát odhalila ženě rakovinu
zdroj: tisková zpráva

Pokud dostanete nezvladatelnou chuť na něco, co normálně nejíte, není něco v pořádku. Elsie Campbell (59) z Velké Británie si tak zachránila život.

Hlávkový salát se pro Elsie Campbell stal doslova posedlostí. Spořádala ho minimálně čtyři hlávky denně. „Jednoho dne jsem se prostě probudila a měla na salát neuvěřitelnou chuť. Vždy jsem ho v nějaké kombinaci jedla, ale tentokrát jsem si nemohla pomoct. Nemohla jsem bez něj vůbec být a každý den to bylo stejné. Cestou domů z práce jsem myslela jen na to, jak si zase dám salát a málem jsem to nemohla vydržet,“ svěřila se Elsie Daily Mail.

Tělo bojovalo

Její manžel Jim je vědec a neobvyklý jídelníček ženy mu nedal spát, proto se o to začal víc zajímat. A tím jí zachránil život.  Probádal všechny internetové stránky, které se takovým tématem zabývají, a zjistil, že hlávkový salát obsahuje živiny, které ženskému tělu nejvíc chybí, když začne bujet rakovina prsu. Svou ženu proto okamžitě poslal na vyšetření.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

„V tu dobu se mi navíc objevil na prsu nezvyklý důlek, tak jsem se raději vydala k lékaři a ten manželovu diagnózu potvrdil. Měla jsem rakovinu prsu,“ potvrzuje Elise. „Došlo mi, že mé tělo se samo chtělo nemoci bránit a bojovalo tak, jak umí, tedy živinami, které potřebovalo ve zvýšené míře doplňovat a ty byly právě v hlávkovém salátu," říká.

Rakovinu podchytili včas

"Jako vědec vím, že všechno má svou příčinu a následek. Elise nezačala tolik salátů jíst bezdůvodně, tak jsem si udělal průzkum, co se v něm nachází za vitamíny a minerální látky,“ objasňuje Jim. A zjistil, že stejně jako spousta jiné zelené zeleniny salát obsahuje sulforafan, tedy jednu z nejúčinnějších protirakovinotvorných látek obsažených v přírodních potravinách.

Sulforafan najdeme například i v brokolici, zelí, květáku, či kapustě. „Došlo mi, že to může mít spojitost a když si žena ve stejný den našla na prsou důlek, nebyl důvod váhat s vyšetřením,“ dodává Jim. Díky jeho diagnóze její rakovinu naštěstí podchytili včas. Po tom, co ji z prsu odstranili zhoubnou bulku, znenadání přestala i její chuť na salát.

Jim Campbell zůstal věrný svým vědeckým závěrům. Napsal knihu a vytvořil webové stránky, které pomáhají lidem odhalit jejich neduhy právě díky zvýšené potřebě konzumace některých potravin, které normálně nevyhledávají. Doufá, že jeho zjištění pomohou lidem odhalit závažná onemocnění dříve, a tak se s nimi budou moct včas a zdárně poprat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma