Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Nepodceňujte citrony - jedny z nejúčinnějších antioxidantů v přírodě

Nepodceňujte citrony - jedny z nejúčinnějších antioxidantů v přírodě
Citrony | zdroj: ThinkStock

Citrony zná snad každý člověk. Nejobvyklejší jejich použití je do horkého čaje spolu s medem. Tato kombinace by nebyla až zas tak špatná, pokud bychom citron nepřidávali do čaje teplejšího, než je 40 stupňů Celsia. Tímto bychom většinu účinných látek v citrónu zničili. S větší teplotou nám "odchází" i účinnost medu, takže tento horký nápoj nemá ve finále jinou větší funkci, než trošku zahřát a rozproudit náš organismus a to jen díky kofeinu.

Citrony původně pocházejí z Číny a Indie, kde jsou podobně jako limetky pěstovány již přes 2500 let. O jejich představení Evropě se zasloužil Arabové, kteří je přivezli do Španělska v 11. století. Námořníkům, kteří našli toto ovoce v Palestině, je přisuzováno přinesení do zbytku Evropy. Jako mnoho dalšího ovoce a zeleniny, tak i citron byl do Ameriky přivezen díky Kryštofu Kolumbovi a jeho druhé výpravě na Nový kontinent v roce 1493. 

Konzumace aneb dárek planety Země

Všechny nám známé citrusy se řadí do 125 nejzdravějších jídel světa. Limetky a citróny obsahují unikátní flavonoidní sloučeniny, které mají antioxidační a protirakovinné účinky. Tyto citrusy jsou velice ceněny i pro jejich antibiotický efekt. V Západní Africe při epidemii cholery byl limetkový džus úspěšně používán proti rozšíření této epidemie (cholera je nákaza způsobená bakterií nazývanou vibrio cholera). Díky této spojitosti byl vědci rychle zahájen experiment přidávání limetkové šťávy do omáček na rýži. V následku tohoto se v Africe a Asii můžeme běžně setkat s touto oblíbenou kombinací jídla. 

Citrusy Citrusy | zdroj: ThinkStock

Vitamin C

Citróny a limetky jsou výbornými zdroji nejdůležitějšího antioxidantu v přírodě, vitaminu C. Vitamin C je jeden z hlavních antioxidantů nalezitelný v jídle. Je primární ve vodě rozpustitelný antioxidant v lidském těle. 

Vitamin C putuje tělem a neutralizuje jakékoliv volné radikály, se kterými přijde do styku jak v buňce, tak i mimo ni. Volné radikály působí na zdravé buňky těla tak, že je poškodí včetně jejich membrány. Také většina zanícení a otoků těla je způsobena díky nim. Právě to, jak vitamin C působí v těle, je jeden z mnoha důvodů, proč se tento důležitý vitamin ukázal být nápomocný v redukování některých symptomů osteoarthritidy a revmatické arthritidy. Volné radikály ničí krevní cévky a mění cholesterol, který je schopen zacpat tepnu. Vitamin C je zde velice pomocný při prevenci rozvíjení atherosklerozy a diabetického srdečního záchvatu. 

Vitamin C je důležitý ke správné funkci imunitního systému. Hlavním cílem imunitního systému je ochránit nás před nemocemi. Takže nějaký extra vitamin C může být užitečný při nachlazeních, chřipkách a stále se vracejících ušních infekcích. Nezaplatitelný užitek vitaminu C pro lidský organismus není tolik překvapující, neboť vědecké výzkumy ukázaly, že konzumace zeleniny a ovoce s vysokým obsahem tohoto vitaminu je spojena se sníženým rizikem smrti způsobeným všemi možnými příčinami zahrnujícími srdeční choroby, záchvaty a rakoviny. Ne tolik jako vitaminu C obsahují citrony a limetky i vitamin B6, draslík a foláty (kyselina listová). Dále citróny a limetky rozpouštějí hleny a zbytky vařeného jídla. 

Citrony Citrony | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
vitarian.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma