Chcete jíst jako sultán? Zakousněte se do baklavy
Baklava je tučný, sladký zákusek, který se objevuje v mnoha kuchyních v oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi. Baklava a její varianty jsou tedy populární v Turecku, na Balkáně, ve většině arabského světa, Íránu, na Kavkaze, v Afghánistánu a v zemích turkotatarských národů Střední Asie. Je to sladkost z vrstev těsta filo, plněná sekanými ořechy a slazená sirupem nebo medem.
Historie baklavy není dobře zdokumentována; hlásí se k ní řada etnických skupin; nejprůkaznější se zdá být, že je turkotatarského původu ze Střední Asie. Aktuální forma byla vyvinuta v císařských kuchyních Paláce Topkapi v Istanbulu.
"Sladká" historie
Vryonis (1971) identifikoval starověké řecké gastris,kopte,kopton nebo koptoplakous, uvedené v Deipnosophistae, jako baklavu a nazval ji "byzantským favoritem". Nicméně, Perry (1994) ukazuje, že ačkoli gastris obsahoval náplň ořechů a medu, že neobsahoval žádné těsto, místo toho že obsahoval med a sezamovou směs podobně jako moderní pasteli nebo chalva.
Perry pak shromažďuje důkazy o tom, že vrstvené pečivo bylo vytvořeny turkotatarským obyvatelstvem ve střední Asii, a tvrdí, že "chybějící článek" mezi středoasijským skládaným či vrstveným pečivem (který nezahrnoval ořechy) a moderním zákuskem založeném na filo těstě jako je baklava, je ázerbájdžánské jídlo baki pakhlavası, které obsahuje vrstvy těsta a ořechů.
Ostatní tvrzení o její historii zahrnují: že je asyrského původu, sahajícího do dávné Mezopotámie a byla uvedena v Mezopotámské kuchařce mezi ořechovými pokrmy; že al-Baghdadi popisuje ve své kuchařce ze 13. století, že to byl populární byzantský dezert.
Jeden z nejstarších známých receptů na druh baklavy lze nalézt v čínské kuchařce napsané v roce 1330 za Dynastie Jüan pod názvem güllach (Buell, 1999). "Güllaç" se vyskytuje v turecké kuchyni. Vrstvy těsta filo jsou vkládány jeden za druhým do ohřátého mléko s cukrem. Podává se s vlašskými ořechy, čerstvou šťávou z granátových jablek a obvykle se jí během ramadánu.
Domovina baklavy
Turecký Gaziantep je známý svoji baklavou a považuje se za její rodné město. V roce 2008 turecký patentový úřad registroval geografické označení pro certifikát Antep Baklava.
V Bosně Hercegovině má většina Bosňanů ráda místní baklavu bohatou na ořechy a náplň. Je to obvyklý recept, ale místo domácího těsta filo se používá zmrazené těsto, které je k dispozici v mnoha obchodech. Bosňané jedí baklavu jen při zvláštních příležitostech, nejvíce ve svatém měsíci ramadánu (Ramazan bosensky) a při svátku Eid (Bajram bosensky). V Íránu se připravuje unikátní sušená verze baklavy jako menší kusy diamantového tvaru s příchutí růžové vody.
V Afghánistánu se baklava připravuje do trojúhelníkových tvarů a lehce se sype rozdrcenými pistáciovými ořechy.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 23.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,230 | 25,310 |
USD | 24,240 | 24,360 |