Není salát jako salát aneb přehlídka druhů listových salátů

- Zdraví autor: Lucie Hyblerová

Letní měsíce jsou spojeny s lehkým stravováním. Není nad pojídání křupavého listového salátu na břehu rybníka nebo na venkovním pikniku s přáteli. Saláty nejen že skvěle chutnají, ale také jsou zdravé. Abyste se v jednotlivých druzích salátů vyznali, začtěte se do následujících řádků.

Směs salátů

Směs salátů,zdroj: ThinkStock

Ledový salát

Ledový salát

Ledový salát,zdroj:ThinkStock

Ledový salát byl vyšlechtěný koncem 19. století v Kalifornii, patří mezi hlávkové saláty. Svůj název ledový získal podle lesklého a skelného povrchu listů, které vypadají jako zkřehlé mrazem. Relativně tvrdá hlávka připomíná zelí, je celkem velká a těžká. Listy jsou okrouhlé a leží těsně na sobě a jsou velmi křehké. Okrajové listy jsou zelenější, směrem ke středu hlávky jsou bílé a ještě více křehké. Salát není náročný na skladování. Výhodou je jeho mimořádná trvanlivost, navíc je odolný vůči vyšším teplotám i suchu, nevadne. V lednici vydrží 1 – 2 týdny, lze z něho postupně odlamovat jednotlivé listy. Při nákupu musíme dávat pozor na zbarvení košťálu. Hnědé zabarvení košťálu značí, že salát už není čerstvý.

Rukola

Rukola

Rukola,zdroj:ThinkStock

Roketa setá neboli rukola je rostlina hojně pěstovaná jako listová zelenina. Má lehce hořkou nakyslou chuť. Používá se do salátů a polévek či jako ozdobná zeleň na různá složitější jídla či chlebíčky. Jelikož je nenáročná na pěstování a odolná vůči mrazu, není problém si ji v českých podmínkách doma vypěstovat čerstvou i na Silvestra. Má vysoký obsah vitamínu C a přispívá ke zvýšení chuti k jídlu, prospívá játrům a čistí krev.

Čekanka listová

Čekanka listová

Čekanka listová,zdroj:ThinkStock

Čekanka listová je listová dvouletá zelenina, která vytváří v prvním roce řepovitý kořen a listovou růžici, spadá do čeledi hvězdnicovité. Pěstuje se pro tzv. čekankové puky, které jsou dnes k dostání prakticky ve všech supermarketech a jsou výbornou přísadou do zeleninových salátů. Mimo použití čerstvé čekanky je možné ji i tepelně upravovat jako ostatní, známější druhy zeleniny.

Hlávkový salát

Hlávkový salát

Hlávkový salát,zdroj:ThinkStock

Hlávkový salát patří k nejstarším pěstovaným druhům zelené listové zeleniny. Konzumní částí rostliny jsou listy. Salát ze Středomoří k nám dovezli mniši a pěstovali ho v klášterních zahradách. Hlavním důvodem byla víra, že salát pomáhá překonávat pohlavní pud a nečisté myšlenky. Hlávkový salát má skvělou chuť, vysokou biologickou hodnotu, je snadno stravitelný. Tato zelenina bývá nejčastěji konzumována syrová, a to samotná jako příloha nebo v různých salátech. V prvních jarních měsících je to především křehký salát, později je vystřídán jarním a letním. Právě na jaře se stává silným bojovníkem proti jarní únavě. Komplex přírodních látek v salátu má protikřečové a tišící účinky. Pravidelná konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny.

Tagy: zdravá výživa salát

Zdroje: Redakce,wikipedia,Naše výživa