Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Největší chyby při hubnutí, jakých se můžete dopustit

Největší chyby při hubnutí, jakých se můžete dopustit
Hubnutí | zdroj: tisková zpráva

Tipy a triky na hubnutí znáte, ale i přesto se nedaří? Co je tedy špatně? Čtěte dál!

Internet je den ode dne stále plnější všemožných diet a hubnoucích metod, které vás za minimální časový úsek dovedou k vaší vytoužené postavě. Avšak ruku na srdce, ne vše se dá vydržet, cvičení po týdnu omrzí a v ledničce už na vás smutně kouká neotevřená čokoláda. A celý koloběh začíná nanovo. Odhodlání vydržet přísné stravovací návyky, koupě permanentky nacvičení, která však skončí nevyčerpaná s prošlým koncovým datem. Co děláme špatně? Zde je pár zásadních chyb, kterých se dopouštíme, když se vydáme na dlouhou trať s cílem dokonalé postavy a ono se stále nedaří.

1. Zbrklost

Také jste zažili ten náhlý příval sil a odhodlání, že se sebou začnete něco dělat, a navíc chcete udělat vše naráz a ihned? V supermarketu vykoupíte téměř vše, co nese označení bio či light, chléb nahradíte knäckebrotem, strávíte 3 hodiny v posilovně a za 2 dny sáhnete vyčerpaná pro tabulku čokolády a řeknete si, že na to prostě nemáte. Komu z nás se toto nestalo? Lepší než toto chvilkové nadšení je postupně si stanovit jasný cíl a týdenní plán, kdy si postupně budete zvykat na nový jídelníček a pohyb. Nikdy neměňte vaše návyky o 180° ze dne na den.

Rozhodování je vždy zásadní!
Rozhodování je vždy zásadní!

2. Od zítřka!

Opačným, avšak stejně častým problémem je odkládání na zítřek. Hlášky typu „Od zítřka začnu hubnout!“ jednoduše neplatí. A pokud jste si toto opravdu předsevzala, připomeňte si druhý den tuto větu: „Dnešek je tím zítřkem, o kterém jsem včera mluvila.“ Moc složité? Ale ono to smysl dává!

3. Pohybem ku zdraví

To, že pohyb je k hubnutí více než důležitý, je fakt, který byl řečen už mnohokrát, tudíž není důležité ho vyzvedávat do výšin. Větším problémem je však volba toho správného pohybu. S hubnutím se často pojí fráze „potit se v posilovně“, jenže posilovna pro správné spalování tukůnestačí. Nejvhodnější je kombinace aerobního pohybu právě se zmíněným posilováním. Během aerobního pohybu nastartujete spalování a posilování vám napomůže, že vaše tělo zpevníte a vaše kůže nebude při hubnutí povislá.

Kombinace aerobního pohybu a posilování je více než vhodná!
Kombinace aerobního pohybu a posilování je více než vhodná!

4. Odříkání

Jedna dieta přikazuje nejíst toto a druhá zase ono. Ve výsledku se vaše tělo dostává do stresu, protože jste si odepřela své oblíbené pochutiny, protože „prostě hubnete.“ Bohužel v této situaci právě začíná vaše tělo ukládat tuky, jelikož jednoduše prožilo šok z náhlého odmítání toho, na co bylo zvyklé, a dělá si „zásoby na horší časy.“ Proto je vhodné jíst vše, i to, na co je právě chuť, důležitá je však redukce porce, a pokud přijde chuť třeba na čokoládu, nahraďte mléčnouMilku raději 70% hořkou. Navíc působí skvěle na nervy!

Není toho jídla moc?
Není toho jídla moc?

5. Není ovoce jako ovoce

„Ovoce je plné vitamínů a je zdravé!“ Ano, to je samozřejmě pravda, ale obsahuje také spoustucukrů. Proto je vhodné ho do jídelníčku zařadit především v dopoledních hodinách, kdy vám dodá důležitou energii a zásobu sacharidů na celý den. Při hubnutí navíc skvěle působí bobule, třeba takové borůvky jsou vynikající svačinkou. Dávejte pozor na hroznové víno! Zobejte ho s mírou, protože právě to je plné cukrů, které ve velké míře opravdu nesvědčí.

6. Očekávání a ztráta motivace

S rozhodnutím se pro hubnutí také souvisí dost často přeceňované účinky. Stojíte na váze každý den s netrpělivým očekáváním, že se ručička posune zase o kousek doleva. A běda, pokud ne! Bohužel naše cíle jsou občas moc vysoké a chceme je hned. A pokud se výsledky nedostaví tak, jak my očekáváme, ztrácíme víru ve správný účinek a dosažení ideální váhy. Na paměti ale musíte mít, že si naše tělo musí vzít nové návyky v životosprávě za své a vše má svůj čas. Nezapomeňte, že rychlé diety, kdy ztratíte několik kilogramů za týden, jsou synonymem pro jo-jo efekt. A ten přeci nikdo nechce!

AUTOR: Kristýna Moučková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma