Dnes je úterý 21. května 2024., Svátek má Monika
Počasí dnes 12°C Slabý déšť

Nejlepší domácí maková náplň na světě!

Nejlepší domácí maková náplň na světě!
zdroj: Archiv

Určitě si přečtěte nejlepší makovou náplň na mnoho druhů pečiva. Jedná se o osvědčený a velmi starý recept. Maková náplň je ideální do kynutých těst, křehkého pečiva a koláčů.

  • Osvědčený recept.
  • Velmi všestranné použití.
  • Také s mletým mákem.

 

Ingredience:

  • 500 g suchého modrého máku
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g sušených meruněk
  • 70 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 4 lžíce přírodního medu - 80 g
  • 100 g cukru, např. třtinového cukru
  • 2 lžíce másla - 20 g

 

Tipy a rady: Domácí maková náplň má velmi široké využití. Můžete ji použít na záviny, kynuté buchty a makové koláče. Výborně se hodí také do vánočních knedlíků s mákem nebo do míchaných tvarohových koláčů. Makovou směs můžete také rozdělit na porce a zmrazit je. Proto je tento recept na poměrně velkou porci náplně, protože používám až 500 gramů suchého máku. Myslím si, že když už ho budu dělat, měla bych ho udělat hned z většího množství. Tato směs se opravdu dobře mrazí.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Potřebujete 500 gramů suchého máku, buď celého (500 gramů), nebo mletého (350 gramů). Tentokrát jsem použila mák celý. Mák nasypte do hrnce a zalijte třemi hrnky vody. Zamíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte dalších pět minut. Směs přelijte do velkého, ale jemného cedníku, např. přes širokou mísu, a nechte 20 minut vychladnout. Během této doby se také zbavíte přebytečné vody. Takto sceděný mák možná nebudete muset dále cedit přes gázu.

 

Tipy a rady: Pokud máte mletý mák, použijte ho méně, tj. asi 350 gramů. Mák zalijte vroucí vodou a nechte vychladnout. Přebytečnou vodu sceďte pomocí gázy, nové tetrové pleny nebo obyčejné bavlněné kuchyňské utěrky. Tu pak nejlépe umístěte nad široký hrnec nebo do mísy a do jejího středu nasypte všechnu směs. Konce utěrky jednoduše spojte k sobě, dobře zabalte a směs decentně vymačkejte nad hrncem nebo umyvadlem. Zakalenou vodu vylijte. Takový mák již není třeba mlet. Je připraven k použití.

 

Na fotografii níže je mák přenesen na velké, ale husté síto (ihned po krátkém vaření, ale před mletím).

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Mírně vychlazený a dobře "odkapaný" mák rozemelte ve strojku, např. v mlýnku na maso s nástavcem s nejmenšími oky. Někdy je nutné mlít dvakrát. Tentokrát jsem ho však mlela jen jednou a s výsledkem jsem byla spokojená.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Zatímco vařený mák chladne (nebo kdykoli jindy), připravte si ořechy a další polevy. Na fotografii níže mám již připravenou kůru z kandovaného pomeranče. Použila jsem 100 gramů takové kůry, ale pokud máte k dispozici také kůru z kandovaného citronu, citronu nebo papáji, pak si klidně připravte směs o hmotnosti 100 gramů. Kandovaný zázvor a ananas budou také fungovat, ale je třeba je nakrájet nadrobno.

 

4. Po obou stranách kandované pomerančové kůry mám také 50 gramů jemných rozinek a 50 gramů sušených celých bobulovitých brusinek. Můžete použít i větší rozinky nebo zlaté rozinky, které již doporučuji nasekat najemno. Brusinky můžete nahradit mochyni nebo sušenými třešněmi, které se také vyplatí mírně nasekat. Přidala jsem také několik sušených meruněk o celkové hmotnosti asi 50 gramů. Meruňky jsem nakrájela již před přidáním k máku.

 

Tipy a rady: Místo rozinek můžete přidat také nasekané: datle, měkké fíky, bobule goji nebo bílé moruše.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Mletý a vychladlý mák jsem dala do většího hrnce, aby se mi lépe přidávaly ingredience a aby se celá směs nakonec mírně prohřála. Do hrnce tedy nasypu čtyři lžíce přírodního medu, což je asi 80 gramů medu (lipového, akátového). Přisypeme asi 100 gramů cukru (v mém případě třtinového). Přidejte asi 20 gramů pravého másla a vsypte asi 70 gramů nasekaných ořechů. Nejlepší budou vlašské ořechy nebo směs vlašských a pekanových ořechů. Hodí se i jiné měkké ořechy, například kešu ořechy nebo pistácie.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Přidejte také všechno sušené ovoce, které jste si připravili dříve, a směs promíchejte. Hrnec postavte na vařič s minimálním výkonem. Míchejte makovou směs, dokud se máslo nerozpustí a směs nebude jednotná. To by však nemělo trvat déle než pět minut.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Maková náplň je nyní připravena k použití. Tentokrát jsem získala 1 300 gramů náplně. Většinu z ní určitě hned zmrazím, abych ji mohla použít na makový koláč.

 

Tipy a rady: Hotovou makovou náplň můžete také uchovávat ve skleněné misce v lednici až 7 dní. Jak jsem již psala, makovou náplň lze také zmrazit. Já sama ji velmi často připravuji a zamrazuji ji v sáčcích do mrazničky. Po rozmrazení ji používám na pečení. Ušetří mi to spoustu času. Nezapomeňte, že před pečením koláčů s větším množstvím máku je dobré směs smíchat s tuhým bílkem. Na 500 g makové náplně použijte 1 až 6 bílků (záleží na receptu). Maková náplň s ušlehanými bílky se po upečení nedrolí a je kompaktní. S touto směsí bude makový koláč nejlepší!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 21.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,670 24,790
USD 22,710 22,890
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma