Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

NEJLEPŠÍ a RYCHLÉ cuketové placky!

NEJLEPŠÍ a RYCHLÉ cuketové placky!
zdroj: Archiv

Toto je nejlepší recept na cuketové placky pro děti i dospělé. Jsou jednoduché, křehké, chutné.... jednoduše vynikající! Tyto cuketové placky jsou vhodné k obědu nebo k odpolední svačině. 

  • Velmi jednoduchá a rychlá výroba.
  • Placky jsou křehké a velmi chutné.
  • Jen pár snadno dostupných ingrediencí.

 

Ingredience:

  • 400 g cukety
  • 2 malá nebo střední vejce
  • 70 g hladké nebo polohrubé pšeničné mouky
  • 1 lžíce 18 % zakysané smetany
  • 1 střední stroužek česneku
  • hrst tenké nakrájené pažitky
  • špetka pepře
  • špetka cukru
  • 1/3 lžičky soli
  • 4 lžíce rostlinného oleje

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Jednu větší cuketu o hmotnosti asi 400 gramů důkladně omyjte pod tekoucí studenou vodou. Odřízněte oba konce, ale cuketu neloupejte (pokud již není slupka na cuketě tvrdá). Pokud je cuketa velká, ale mladá, není třeba odstraňovat semenné hnízdo. Pokud naopak připravujete placky ze starších cuket, můžete semínka odstranit lžičkou. Poté cuketu připravenou ke strouhání zvažte. Potřebujete nejméně 350 gramů nastrouhané cukety.

 

2. Pokud je po pár minutách odstání nastrouhaná cuketa mokrá, ale neplave ve vodě, nechte ji bez přitlačení. Případně můžete šťávu, která se nashromáždila po stranách, mírně odlít. Zde je potřeba cítit konzistenci, protože cuketu můžete mít mladou a šťavnatou (po deštích), nebo mladou a nepříliš šťavnatou (méně zálivky) nebo starší kousky také více či méně šťavnaté. Obecně platí, že nastrouhaná cuketa by měla být mokrá, ale neměla by plavat ve vodě. Případnou přebytečnou šťávu slijte. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Do mísy s nastrouhanou cuketou rozklepněte dvě malá nebo středně velká vejce. Oloupejte střední nebo malý stroužek česneku a propasírujte ho přes lis. Nasekejte hrst na tenké plátky nakrájené pažitky.

 

Tip: Místo tenké pažitky můžete použít také jarní cibulku s pažitkou nebo nadrobno nakrájet kousek cibule či pórku.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Poté přidejte čtyři hladké lžíce pšeničné mouky. Bude to méně než 70 gramů. Přidejte plnou lžíci 18% zakysané smetany, špetku pepře a cukru a 1/3 lžičky soli.

 

Tip: Místo 18 % smetany můžete použít také lehčí 12 % smetanu do salátů, přírodní jogurt nebo dvě lžíce mléka.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Všechny ingredience důkladně promíchejte ve stejné míse.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Pánev dobře rozehřejte. Je důležité nastavit nízký výkon hořáku a trpělivě čekat, až se pánev pomalu zahřeje. Po několika minutách zahřívání můžete nalít olej. Nalijte rovnou čtyři polévkové lžíce oleje na smažení.

 

7. Polévkovou lžící odměřte porce na každou placku. Jedna placka představuje vrchovatou polévkovou lžíci těsta. Porce těsta vložte do rozehřátého oleje a lehce je rozetřete, abyste vytvořili kulatou placku o průměru asi 8 cm. Cuketové placky smažte asi 2-4 minuty z každé strany (jedná se o přibližnou dobu smažení, protože vaše placky mohou být silnější nebo tenčí a můžete mít jiný výkon hořáku nebo tloušťku dna pánve). Nastavte výkon hořáku o mírně vyšší než nízký. Cuketové placky by měly jen mírně zhnědnout, ale uprostřed mají být dobře propečené. Proto je třeba použít nižší výkon hořáku a delší dobu smažení. 

 

Tip: Než přidáte další cuketové lívanečky, těsto promíchejte, aby bylo jednotné.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

8. Takto usmažte všechny porce placiček. Během smažení není třeba přidávat olej. Cuketové placičky ho nevypijí více než čtyři polévkové lžíce. Polovina oleje pravděpodobně ještě zůstane v pánvi. Placičky však budou po usmažení mastné, proto byste je měli položit na papírovou utěrku, aby z nich přebytečný olej odkapal.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Cuketové placky jsou velmi křehké a v ústech se téměř rozplývají. Každá ingredience je zde důležitá a přispívá k jedinečnosti těchto placiček. Jsou skvělé i bez příkras, ale také i s lístky bazalky nebo máty nebo s čerstvým koriandrem.

 

Cuketové placky můžete podávat také s jogurtem, smetanou nebo oblíbenou omáčkou. Skvělé se hodí k plackům domácí česneková omáčka. Skvělá bude také omáčka tzatziki.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma