Recept na výbornou omáčku tzatziki
![Recept na výbornou omáčku tzatziki](https://im.tiscali.cz/press/2023/08/31/1535991-663681-v-1080x1080-base_16x9.jpg.1152?1693490209.0)
Dopřejte si recept na osvědčenou tradiční omáčku tzatziki. Tato domácí omáčka je mnohem lepší než ta kupovaná v obchodě. Připravíte ji super rychle a stačí vám k tomu jen pár jednoduchých a levných ingrediencí. Je senzační!
- Všestranná a chutná studená omáčka.
- Skvělá na grilování, hranolky, ryby, saláty.
- Pouze několik ingrediencí a rychlá příprava.
- Nenahraditelná omáčka na bázi řeckého jogurtu.
Ingredience:
- 200 g řeckého jogurtu
- 140 g polní okurky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce jemného olivového oleje
- větší špetka soli
- nasekané bylinky podle potřeby: kopr, petržel, oregano...
zdroj:
Archiv
Postup:
1. Do mísy dejte 200 gramů hustého, pravého řeckého jogurtu - pokud však takový jogurt nemáte, bude výborný i kvalitní, hustý a tučný přírodní jogurt.
Tip: Na omáčku tzatziki jsou nejlepší mladé, mleté okurky, které není třeba ani loupat, ale jen důkladně vydrhnout, protože mají měkkou slupku - uvnitř jsou křehké a není potřeba semínkové hnízdo vyřezávat. Takové okurky se v sezóně osvědčí. Ale pokud koupíte polní okurky v obchodě, tak je před použitím raději oloupejte.
zdroj:
Archiv
2. Okurky oloupejte a nakrájejte velmi najemno poté dejte do mísy s jogurtem. Stroužek česneku velmi jemně nasekejte a dejte do mísy s okurkou a jogurtem.
Tip: Pokud máte hadí okurky nebo jsou vaše okurky silně zralé a mají vodnaté semenné hnízdo, vyřízněte je a do omáčky je nepřidávejte. Doporučuji okurky rozdrobit na velmi malé kousky. Po rozdrobení je můžete ještě posypat solí a po několika minutách vylít vodu, kterou pustily. Při použití mladých mletých okurek to nedělám. Okurky můžete také nastrouhat na hrubém struhadle. Rozhodně však doporučuji drcenou verzi. Jeden středně velký stroužek je v omáčce dostatečně nápadný. Pokud však máte raději, když je omáčka tzatziki výraznější, můžete česneku přidat o něco více. S množstvím však buďte opatrní. Čerstvý česnek má velmi výraznou chuť. Oloupaný česnek můžete také prolisovat nebo miniaturně nastrouhat na struhadle na zeleninu.
zdroj:
Archiv
3. Do mísy s jogurtem, s nasekaným česnekem a nadrobno nakrájenou okurkou přidejte větší špetku soli. Vše dobře promíchejte. Poté můžete polít lžící jemného olivového oleje nebo ji také smíchat společně s jogurtem a okurkami.
zdroj:
Archiv
4. Na závěr do omáčky tzatziki ještě můžete přidat nasekaný kopr a malou lžičku citronové šťávy. Pokud máte rádi bylinky v omáčkách, můžete použít i petrželku. Do tohoto typu omáčky se skvěle hodí také čerstvé lístky oregana a tymiánu.
zdroj:
Archiv