Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Recept na výbornou omáčku tzatziki

Recept na výbornou omáčku tzatziki
zdroj: Archiv

Dopřejte si recept na osvědčenou tradiční omáčku tzatziki. Tato domácí omáčka je mnohem lepší než ta kupovaná v obchodě. Připravíte ji super rychle a stačí vám k tomu jen pár jednoduchých a levných ingrediencí. Je senzační!

  • Všestranná a chutná studená omáčka.
  • Skvělá na grilování, hranolky, ryby, saláty.
  • Pouze několik ingrediencí a rychlá příprava.
  • Nenahraditelná omáčka na bázi řeckého jogurtu.

 

Ingredience:

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 140 g polní okurky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce jemného olivového oleje
  • větší špetka soli
  • nasekané bylinky podle potřeby: kopr, petržel, oregano...

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Do mísy dejte 200 gramů hustého, pravého řeckého jogurtu - pokud však takový jogurt nemáte, bude výborný i kvalitní, hustý a tučný přírodní jogurt.

 

Tip: Na omáčku tzatziki jsou nejlepší mladé, mleté okurky, které není třeba ani loupat, ale jen důkladně vydrhnout, protože mají měkkou slupku - uvnitř jsou křehké a není potřeba semínkové hnízdo vyřezávat. Takové okurky se v sezóně osvědčí. Ale pokud koupíte polní okurky v obchodě, tak je před použitím raději oloupejte.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Okurky oloupejte a nakrájejte velmi najemno poté dejte do mísy s jogurtem. Stroužek česneku velmi jemně nasekejte a dejte do mísy s okurkou a jogurtem.

 

Tip: Pokud máte hadí okurky nebo jsou vaše okurky silně zralé a mají vodnaté semenné hnízdo, vyřízněte je a do omáčky je nepřidávejte. Doporučuji okurky rozdrobit na velmi malé kousky. Po rozdrobení je můžete ještě posypat solí a po několika minutách vylít vodu, kterou pustily. Při použití mladých mletých okurek to nedělám. Okurky můžete také nastrouhat na hrubém struhadle. Rozhodně však doporučuji drcenou verzi. Jeden středně velký stroužek je v omáčce dostatečně nápadný. Pokud však máte raději, když je omáčka tzatziki výraznější, můžete česneku přidat o něco více. S množstvím však buďte opatrní. Čerstvý česnek má velmi výraznou chuť. Oloupaný česnek můžete také prolisovat nebo miniaturně nastrouhat na struhadle na zeleninu.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Do mísy s jogurtem, s nasekaným česnekem a nadrobno nakrájenou okurkou přidejte větší špetku soli. Vše dobře promíchejte. Poté můžete polít lžící jemného olivového oleje nebo ji také smíchat společně s jogurtem a okurkami.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Na závěr do omáčky tzatziki ještě můžete přidat nasekaný kopr a malou lžičku citronové šťávy. Pokud máte rádi bylinky v omáčkách, můžete použít i petrželku. Do tohoto typu omáčky se skvěle hodí také čerstvé lístky oregana a tymiánu.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma