Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nejchutnější masové kuličky v rajčatové omáčce: Lepší masové kuličky nenajdeš!

Nejchutnější masové kuličky v rajčatové omáčce: Lepší masové kuličky nenajdeš!
zdroj: Archiv

Křehké a šťavnaté! Takové jsou tyto dokonalé masové kuličky v rajčatové omáčce. Vepřové kuličky v lehké rajčatové omáčce připravíte během chvilky. Je to jeden z nejlepších nápadů na večeři pro celou rodinu! Pokaždé je můžete podávat jinak. Tyto masové kuličky chutnají skvěle s těstovinami nebo pohankou. Pokud plánujete i přílohu v podobě salátu, skvěle se hodí zelný salát nebo skvělý salát z červeného zelí.

Ingredience:

Suroviny na masové kuličky:

  • 500 g vepřové plece
  • 1 střední cibule
  • 1 středně velké vejce
  • 1 středně velká vařená brambora
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1 lžičce soli
  • 1 lžička pepře
  • 2-3 lžíce pšeničné mouky na obalení masových kuliček

 

Suroviny na rajčatovou omáčku:

  • 1 hrnek libovolného zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1 hrnek rajčatového protlaku nebo rajčatové passaty
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička oregana

 

Tipy a rady: K přípravě vepřových kuliček v rajčatové omáčce potřebujete také asi 10 polévkových lžic rostlinného oleje na smažení a případně čerstvé bylinky na kuličky. Doporučuji bazalku, oregano, petrželku nebo kopr. Kuličky z vepřového masa chutnají skvěle podávané s jakýmikoliv těstovinami a posypané tvrdým strouhaným sýrem. Doporučuji sýry typu parmezán.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Půl kilogramu vepřové plece nebo krkovice umeleme na jemných sítkách v mlýnku na maso. Pokud máte mlýnek na maso, rovnou umelte cibuli a vařené brambory. Pokud mlýnek na maso nemáte, nakrájejte cibuli velmi najemno a brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo lisem. Do mísy s namletým masem přidejte syrové vejce, sůl, pepř a provensálské bylinky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Masovou směs na masové kuličky velmi důkladně promíchejte.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Připravte si čistou pracovní desku, velkou desku nebo prkénko na pečivo. Do malé misky dejte 3 lžíce mouky. Rukama vytvarujte kuličky z masa velikosti vlašského ořechu. Každou kuličku obalte v mouce a dejte stranou na prkénko. Takto připravte všechny vepřové kuličky. Udělám asi 20 masových kuliček.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Do samostatné misky nalijte hrnek vývaru. Může to být hrnek zeleninového vývaru nebo hrnek drůbežího vývaru. Přidejte také hrnek protlaku z pasírovaných, loupaných rajčat. V sezóně doporučuji oloupaná a nakrájená čerstvá rajčata. V zimě by byla nejlepší passata z láhve nebo rajčatové pyré z plechovky či krabice. Do omáčky přidejte také cukr a oregano.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Předehřejte velkou a hlubokou pánev - v mém případě o průměru 28 cm. Nalijte do ní olej. Vložte masové kuličky vedle sebe na pánev. Do mé pánve se vešly všechny masové kuličky. Počkejte 2 minuty, než kuličky obrátíte. Použijte k tomu chňapky. Kuličky by měly zhnědnout na středním výkonu vařiče. Smažte 2 minuty i druhou stranu. Do pánve postupně nalijte předem připravenou rajčatovou omáčku. Masové kuličky v rajčatové omáčce na pánvi vařte dalších 20 minut. Bez přikrytí a na nízký výkon vařiče.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Zatímco se na pánvi vaří masové kuličky, můžete si uvařit těstoviny nebo kroupy. Já obvykle volím špagety. Vařím je v osolené vroucí vodě asi o minutu déle, než je uvedeno na obalu.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Hotové masové kuličky v rajčatové omáčce naaranžuji na porce těstovin a posypu čerstvými nasekanými bylinkami a strouhaným parmezánem. Dvacet vepřových kuliček vystačí na pět vydatných porcí k večeři.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma