Nejchutnější masové kuličky v rajčatové omáčce: Lepší masové kuličky nenajdeš!
![Nejchutnější masové kuličky v rajčatové omáčce: Lepší masové kuličky nenajdeš!](https://im.tiscali.cz/press/2023/09/18/1542319-46905-v-900x556-base_16x9.jpg.1152?1695037901.0)
Křehké a šťavnaté! Takové jsou tyto dokonalé masové kuličky v rajčatové omáčce. Vepřové kuličky v lehké rajčatové omáčce připravíte během chvilky. Je to jeden z nejlepších nápadů na večeři pro celou rodinu! Pokaždé je můžete podávat jinak. Tyto masové kuličky chutnají skvěle s těstovinami nebo pohankou. Pokud plánujete i přílohu v podobě salátu, skvěle se hodí zelný salát nebo skvělý salát z červeného zelí.
Ingredience:
Suroviny na masové kuličky:
- 500 g vepřové plece
- 1 střední cibule
- 1 středně velké vejce
- 1 středně velká vařená brambora
- 1 lžička provensálských bylinek
- 1 lžičce soli
- 1 lžička pepře
- 2-3 lžíce pšeničné mouky na obalení masových kuliček
Suroviny na rajčatovou omáčku:
- 1 hrnek libovolného zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 1 hrnek rajčatového protlaku nebo rajčatové passaty
- 1 lžička cukru
- 1 lžička oregana
Tipy a rady: K přípravě vepřových kuliček v rajčatové omáčce potřebujete také asi 10 polévkových lžic rostlinného oleje na smažení a případně čerstvé bylinky na kuličky. Doporučuji bazalku, oregano, petrželku nebo kopr. Kuličky z vepřového masa chutnají skvěle podávané s jakýmikoliv těstovinami a posypané tvrdým strouhaným sýrem. Doporučuji sýry typu parmezán.
zdroj:
Archiv
Postup:
1. Půl kilogramu vepřové plece nebo krkovice umeleme na jemných sítkách v mlýnku na maso. Pokud máte mlýnek na maso, rovnou umelte cibuli a vařené brambory. Pokud mlýnek na maso nemáte, nakrájejte cibuli velmi najemno a brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo lisem. Do mísy s namletým masem přidejte syrové vejce, sůl, pepř a provensálské bylinky.
zdroj:
Archiv
2. Masovou směs na masové kuličky velmi důkladně promíchejte.
zdroj:
Archiv
3. Připravte si čistou pracovní desku, velkou desku nebo prkénko na pečivo. Do malé misky dejte 3 lžíce mouky. Rukama vytvarujte kuličky z masa velikosti vlašského ořechu. Každou kuličku obalte v mouce a dejte stranou na prkénko. Takto připravte všechny vepřové kuličky. Udělám asi 20 masových kuliček.
zdroj:
Archiv
4. Do samostatné misky nalijte hrnek vývaru. Může to být hrnek zeleninového vývaru nebo hrnek drůbežího vývaru. Přidejte také hrnek protlaku z pasírovaných, loupaných rajčat. V sezóně doporučuji oloupaná a nakrájená čerstvá rajčata. V zimě by byla nejlepší passata z láhve nebo rajčatové pyré z plechovky či krabice. Do omáčky přidejte také cukr a oregano.
zdroj:
Archiv
5. Předehřejte velkou a hlubokou pánev - v mém případě o průměru 28 cm. Nalijte do ní olej. Vložte masové kuličky vedle sebe na pánev. Do mé pánve se vešly všechny masové kuličky. Počkejte 2 minuty, než kuličky obrátíte. Použijte k tomu chňapky. Kuličky by měly zhnědnout na středním výkonu vařiče. Smažte 2 minuty i druhou stranu. Do pánve postupně nalijte předem připravenou rajčatovou omáčku. Masové kuličky v rajčatové omáčce na pánvi vařte dalších 20 minut. Bez přikrytí a na nízký výkon vařiče.
zdroj:
Archiv
6. Zatímco se na pánvi vaří masové kuličky, můžete si uvařit těstoviny nebo kroupy. Já obvykle volím špagety. Vařím je v osolené vroucí vodě asi o minutu déle, než je uvedeno na obalu.
zdroj:
Archiv
7. Hotové masové kuličky v rajčatové omáčce naaranžuji na porce těstovin a posypu čerstvými nasekanými bylinkami a strouhaným parmezánem. Dvacet vepřových kuliček vystačí na pět vydatných porcí k večeři.
Dobrou chuť!
zdroj:
Archiv