Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

LAHODNÝ a NADÝCHANÝ čokoládový koláč s třešněmi: Lepší koláč nepoznáš!

LAHODNÝ a NADÝCHANÝ čokoládový koláč s třešněmi: Lepší koláč nepoznáš!
zdroj: Archiv

Dopřejte si super vláčný, neuvěřitelně lahodný a nadýchaný čokoládový koláč s višněmi. Jedná se o velmi jednoduchý a rychlý recept, ideální i pro začátečníky v kuchyni.

  • Pouze nejdůležitější a nejoblíbenější ingredience.
  • V obsahu tipy na zajímavé doplňky.
  • Podrobný popis provedení a fotografie kroků přípravy.

 

Ingredience:

Suroviny na čokoládový koláč s třešněmi:

  • 250 g pšeničné mouky na koláč - něco málo přes 1,5 hrnku
  • 150 g cukru moučky - asi půl hrnku
  • 5 středně velkých vajec - po rozklepnutí asi 280 g
  • 30 g kakaa - 6 pěkných plochých lžic
  • půl sklenice mléka - asi 125 ml
  • půl sklenice rostlinného oleje - asi 125 ml
  • 500 g čerstvých třešní - hmotnost před cukrováním
  • 1 rovná lžíce jedlé sody
  • 1 rovná lžíce prášku do pečiva
  • 1/3 lžičky soli

 

Suroviny na čokoládové mléko, kterým se koláč přelije:

  • 60 g hořké nebo dezertní čokolády - v mém případě 70 g
  • 80 ml mléka - asi 1/3 hrnku

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Nyní můžete začít s předehříváním trouby. Nastavte teplotu přibližně 180 stupňů s možností horní/spodní ohřev.

 

2. Všechny suché přísady dejte do jedné mísy a důkladně je promíchejte, například kuchyňským mixérem. Máte tak jistotu, že se kakao a prášek do pečiva a jedlá soda dokonale promíchá. Sypké přísady jsou následující: 250 g pšeničné mouky na koláče nebo univerzální mouky, 30 g kakaa, po jedné rovné lžičce jedlé sody a prášku do pečiva a 1/3 rovné lžičky soli.

 

Tipy a rady: Do sypkých ingrediencí můžete přidat také rovnou lžičku skořice. Nevynechávejte sůl, protože zvyšuje čokoládovou chuť koláče.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Do mísy rozklepněte pět středně velkých vajec (v mém případě jich bylo po rozklepnutí celkem 280 gramů) a přisypte 150 gramů cukru moučky nebo případně cukru krupice. Sáhla jsem po cukru moučce, protože se při šlehání rychle rozpustí ve vejcích.

 

4. Cukr s vejci šlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud se cukr ve vejcích zcela nerozpustí. Na konci šlehání by měla vzniknout lehká a nadýchaná směs. Šlehání může trvat až 10 minut (s dobrým mixérem až 5 minut).

 

5. Pak přidejte půl sklenice oleje a půl sklenice mléka (můžete to udělat najednou): Např. naplňte polovinu sklenice mlékem a do plné sklenice přidejte olej. Celou směs nalijte do mísy s vejci a míchejte nejdéle 5 sekund.

 

Tipy a rady: Spolu s obyčejným cukrem, respektive s odebráním asi 15 gramů cukru, můžete do pokrmu dát také jeden malý sáček vanilkového cukru. Může to být i domácí vanilkový cukr, několik semínek z vanilkového lusku nebo půl lžičky vanilkové esence či pasty. Pokud chcete, aby koláč vyšel o něco hustší a ovoce se během pečení nepropadalo do těsta, dejte o jedno vejce méně nebo asi o 3 lžíce mléka méně.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Suché přísady přidejte do mísy s tekutými přísadami. Celou směs pomalu míchejte vařečkou nebo stěrkou, dokud se ingredience nespojí v jednotné těsto.

 

7. Dno koláčové formy o rozměrech přibližně 24 x 24 cm vyložte pečicím papírem (já před pečením vymažu pouze boky, ale můžete je vyložit proužky pečicího papíru) nebo je lehce vymažte olejem a vysypte zevnitř strouhankou (jako já). Vylijte všechno těsto.

 

8. Koláč posypte vypeckovanými třešněmi (předem důkladně omytými a osušenými). Třešně můžete nahradit jiným ovocem o hmotnosti 400-500 g. Doporučuji hrušky, jablka, jahody, meruňky, švestky, broskve nebo celé ovoce nakrájené na malé a tenké kousky: maliny, borůvky, ostružiny.

 

Tipy a rady: Při smíchání sypkých a tekutých ingrediencí můžete také přilít lžíci rumu nebo oblíbeného likéru. Případně můžete ovoce zcela vynechat a koláč upéct bez něj. Na několika místech můžete na vrchní část koláče přidat lžičku oblíbeného hustého džemu, například z černého nebo červeného rybízu. Pokud chcete použít mražené ovoce, nezapomeňte ho nejprve rozmrazit a poté ohřát a zbavit přebytečné vody a šťávy.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

9. Dortovou formu vložte do dobře vyhřáté trouby. Možnost pečení - horní/spodní ohřev, prostřední police v troubě, teplota - 180 stupňů, doba pečení - asi 40 minut. Asi po 35 minutách zkontrolujte, zda je koláč upečený. Opatrně otevřete dvířka trouby a do středu koláče zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud je špejle po vyjmutí suchá, je koláč hotový. Pro jistotu ho nepečte déle, abyste koláč zbytečně nevysušili. V mém případě byl koláč po 35 minutách uprostřed ještě mírně vlhký, ale o pět minut později byl dokonalý. Po upečení mírně pootevřete dvířka trouby. Po 5 minutách můžete čokoládovo-třešňový koláč vyndat z trouby.

 

10. Do hrnce nalijte asi 1/3 hrnku mléka nebo rostlinného mléka (např. ovesné mléko). Přidejte rozdrcených 60 g čokolády. Mohou být také čokoládové kapky. Já sama jsem dala 70% čokoládu, ale hodí se i kvalitní dezertní čokoláda nebo dokonce mléčná čokoláda. Celé to zahřívejte na nízký výkon a míchejte mléko a čokoládu, dokud se nespojí v tekutinu (u vysokoprocentní čokolády nemusí být tekutina jednotná). Nenastavujte příliš vysoký výkon, aby se čokoláda s mlékem příliš nesrazila nebo nezahustila. Má vzniknout horké nebo teplé čokoládové mléko. Pokud máte doma horkou čokoládu (sypkou), můžete si ji také připravit (v mírně hustší formě) a polít s ní celý koláč. A poleva i koláč mohou a dokonce doporučuji, aby byly ještě hodně teplé.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

11. Když se všechna poleva vsákne do koláče, odstraňte okraj a dejte koláč vychladnout na podnos. Tento koláč vydrží velmi dlouho čerstvý. Po vychladnutí ho doporučuji volně zabalit do snídaňového papíru a poté vložit do průhledného sáčku na potraviny. Koláč uchovávejte ve skříni až dva dny. Pokud ho do té doby nesníte, přeneste ho do lednice a uchovávejte pod krytem po dobu 3-4 dnů.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma