Nedostatek vitamínů může vést k poruchám paměti

Jednostranná a nevyvážená strava může přinést vážné zdravotní následky. Pozor by si měli dát zejména lidé vynechávající ve svém jídelníčku zcela produkty živočišného původu. Hrozí jim totiž nedostatek důležitého vitamínu B12. Informoval o tom na svých stránkách finský deník Helsingin Sanomat.
Zdroj vitamínu B12 se nachází mimo jiné v mase, vajíčkách a mléčných výrobcích. Skupinou, která by měla na dostatečný přísun tohoto vitamínu dbát zvýšenou pozornost, však nejsou pouze vegani. Náchylní k jeho nedostatku jsou totiž i staří lidé. Vstřebávání vitamínu B12 se s rostoucím věkem zhoršuje a k této tendenci může přispět také užívání léků.
Nedostatek vitamínu B12 je mimo jiných mírnějších poruch paměti spojován také s Alzheimerovou chorobou. Tento poznatek je výsledkem výzkumu probíhajícího ve Finsku pod vedením profesorky Miji Kivipelto. Změny způsobené nedostatkem vitamínu B12 a vedoucí k Alzheimerově chorobě potvrdily i další výzkumy. Nedávná britská studie zkoumala také roli vitamínu B6.