Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Naučte se zvládat stres

Naučte se zvládat stres
Stres (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Vánoce, u vysokoškoláků zápočty a zkoušky, před koncem roku možná doháníte resty v práci, běháte z jednoho místa na druhé, v noci nemůžete usnout, a když se vám to konečně podaří, tak se vám zdají hrozné sny a budíte se. Že to znáte? To už jste měla tu čest seznámit se se stresem.

V malé míře není stres nebezpečný, dokonce nás může „dokopávat“ k lepším výkonům. Ale pokud na nás působí delší dobu, začnete pociťovat potíže. Neustálé svalové napětí způsobí, že vás začnou bolet záda. Můžou se u vás objevit úzkostlivé stavy, problémy s vysokým tlakem, s dýcháním, rychlé bušení srdce. Takovým problémům je určitě lepší se vyhnout. Jak?

Bylinky

Pokud stres opravdu nezvládáte a vyskytují se u vás i zdravotní potíže, zajděte si raději k lékaři. Ten vám může předepsat nějaké pilulky na zklidnění. Toto řešení je doporučené jen v závažnějších případech. Mnohem lepší je zvolit přírodní cestu. Existují například různé čajové směsi či bylinné oleje zklidňující nervový systém. Do těchto bylinek se řadí levandule, chmel,meduňka nebo mateřídouška. Účinná je i třezalka, na tu však, milé dámy, pozor. Snižuje účinnost hormonální antikoncepce, a tak se jejich současné užívání nedoporučuje.

Aromaterapie

Každý to nemusí snášet, někomu může přivodit bolesti hlavy, ale jinak působí blahodárně. Na uvolnění od stresu a proti depresím je velice účinná vanilková vůně. Kupte si aromalampu, která se může stát zároveň stylovým doplňkem do vašeho bytu, vanilkové aroma a relaxujte při svitu svíček.

Cvičte jógu. Protáhnete si svaly a udržíte čistou mysl.
Cvičte jógu. Protáhnete si svaly a udržíte čistou mysl.

Jóga

Cvičení jógy působí také velice příznivě. Uvolníte se, naučíte se správně dýchat a protáhnete svaly, čímž uvolníte napětí. Při cvičení se snažte plně koncentrovat a vypudit všechny negativní myšlenky ze své mysli. Pokud jste jógu nikdy necvičila, najděte si nejdříve skupinové cvičení s vedoucím, abyste se naučila cviky provádět správně.

Všechny úkoly si pište do diáře, ať máte přehled.
Všechny úkoly si pište do diáře, ať máte přehled.

Vyhněte se stresorům

Naprosto nejúčinnější opatření. Naučte se zvládat situace, které vás stresují. Přestaňteprokrastinovat, vše si pečlivě uspořádejte, naplánujte. Možná nad tím teď kroutíte hlavou, ale i tohle se musíte nejdřív naučit. Bude to chtít trochu píle, ale uvidíte, že se vyplatí. A když už se do nějaké situace dostanete, zavřete na chvíli oči a zhluboka dýchejte. Tělo nabere zpět potřebnou energii a vám se zklidní tep.

AUTOR: Marie Michaleová

Obrázek zdroj: StudentPoint.cz

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma