Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Mozková příhoda udeří náhle

Mozková příhoda udeří náhle
zdroj: tisková zpráva

Některé nemoci nás přepadají bez varování, a přesto dokáží způsobit doslova pohromu. Jedním ze zákeřných „zabijáků“ je mozkový infarkt. Jen málokdo přežije jeho útok bez vážnějších následků. A přitom by leckdy stačilo tak málo.

Příběh se šťastným koncem
Svědčí o tom i příběh pana Lubomíra, kterého mozková příhoda zaskočila doma, u rodinného stolu. „Chtěl jsem právě něco říct manželce, ale nešlo to,“ zavzpomíná na kritické okamžiky svého života. Snažil se zvednout ruku, ale vůbec ji neovládal. Pozvolna v ní ztrácel cit, cítil jen nepříjemné brnění v konečcích prstů. Jeho žena však naštěstí neztratila duchapřítomnost a okamžitě zavolala záchranku. Za pár minut už byl na cestě do příbramské nemocnice. Díky rychlému zásahu zdejších lékařů se mohl zhruba po deseti dnech vrátit domů bez jakýchkoliv zdravotních obtíží.

Ojedinělý případ
„Náš pacient měl skutečně štěstí,“ hodnotí situaci MUDr. Martin Polák, vedoucí lékař Jednotky intenzivní péče Interního oddělení v Oblastní nemocnici Příbram. „Díky pohotovosti manželky, která okamžitě zavolala záchranku, se dostal během čtvrt hodiny do nemocnice. “ V následujících pětačtyřiceti minutách zde lékaři Lubomírovi nejen stihli udělat všechny potřebné diagnostické testy, ale především mu podali lék, který dovede rozpustit krevní sraženinu. Právě ta bývá totiž příčinou mozkového infarktu - ucpe mozkovou cévu a zabraňuje oběhu krve. Mozkové buňky, které jsou velmi citlivé na přísun kyslíku a živin, začínají okamžitě odumírat. Jestliže dojde k uzavření mozkové tepny, umírají každou minutu až dva miliony neuronů. Proto je tak důležité podat pacientovi zmíněný lék. Případ pana Lubomíra je však podle slov doktora Poláka bohužel stále ojedinělý. „Pacienti s cévní mozkovou příhodou se k nám dostávají příliš pozdě a pomoci už jim nemůžeme,“ říká lékař.

Klíčové tři hodiny
Statistická čísla dovedou být někdy mimořádně krutá. Cévní mozkové příhody u nás ročně postihují přibližně třicet tisíc nových pacientů. Třetina z nich okamžitě umírá, třetina zůstává trvale invalidní a zcela závislá na svém okolí a třetina vyvázne s trvalými následky a neustálou hrozbou recidivy. Efektivně léčeno je v současné době pouze jeden a půl procenta nemocných. Příčina je přitom zdánlivě „jednoduchá“ – přicházejí k odborníkům pozdě. „Pacienta s cévní mozkovou příhodou je možné účinně léčit jen během prvních tří hodin od vzniku prvních příznaků tohoto onemocnění,“ upozorňuje MUDr. Robert Mikulík z Iktového centra Fakultní nemocnice U Sv. Anny v Brně. „Je proto klíčové, aby se nemocný co nejdříve dostal k odborníkovi na neurologickou jednotku intenzivní péče.“ Na místo, kde může co nejrychleji absolvovat všechna potřebná vyšetření. A kde mu v případě potřeby lékaři mohou podat lék, který má často doslova cenu lidského života.

Jak rozpoznat cévní mozkovou příhodu?
Zapamatujte si především tři hlavní příznaky - díky této znalosti můžete v pravou chvíli někomu zachránit život.
- Slabost až ochrnutí jedné poloviny těla (jedné poloviny tváře, jedné ruky, jedné nohy)
- Necitlivost tváře, ruky či nohy
- Porucha řeči (pacient nemůže mluvit, koktá, nerozumí a podobně)

Předchozí článek

Tatry: zimní klasika

Následující článek

Pitný režim

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma