Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Miminko po mimoděložním těhotenství?

Miminko po mimoděložním těhotenství?
zdroj: tisková zpráva

Při mimoděložním těhotenství se oplodněné vajíčko uhnízdí jinde, než je obvyklé – tedy mimo dutinu děložní.

Nejčastěji se tak stává ve vejcovodech, spíše výjimečně na vaječníku nebo v dutině břišní. Jakým způsobem může takový stav ovlivnit budoucí početí? Jedno mimoděložní těhotenství představuje nebezpečí pro další...

Nejčastější možná varianta mimoděložního těhotenství je tzv. tubární. Oplodněné vajíčko se v takové situaci usadí v jednom ze dvou vejcovodů. Během svého růstu a vývoje postupně narušuje tkáň kolem sebe, protože ta není pro přijetí vajíčka, na rozdíl od výstelky děložní, uzpůsobena. A právě v tomto poškozeném místě se v budoucnu může znovu usadit oplodněné vejce a těhotenství bude probíhat opět mimo dělohu – ektopicky. Je velmi důležité odhalit první mimoděložní graviditu včas, protože čím dříve bude léčebně řešena, tím menší nebezpečí bude znamenat pro těhotenství příští.

Podle odborného serveru www.zenska-neplodnost.cz je časné odhalení mimoděložního těhotenství klíčem k zamezení budoucím komplikacím. Oplodněné vajíčko vyvíjející se mimo dělohu je totiž nutné odstranit. V opačném případě by svým růstem ohrozilo matku na životě. V rané fázi se někdy používá speciální lék aplikovaný přímo do plodového vajíčka. To pak odumře a samo se odloučí. Výhodou takového postupu je možnost zachování obou vejcovodů a menší riziko srůstů, ke kterým dochází při použití léčby chirurgické – ať už laparoskopické, nebo klasické. Tím lze podstatně snížit nebezpečí dalšího mimoděložního těhotenství v oblasti srostlé vazivem a hlavně zvýšit šanci na budoucí oplodnění a těhotenství vůbec.

Jste-li těhotná a máte zvýšené riziko mimoděložního těhotenství, měla byste být velmi pečlivě sledována svým gynekologem. Nepropadejte však panice: i když předešlé mimoděložní těhotenství nebezpečí do budoucna jistě představuje, naděje na těhotenství, které proběhne naprosto v pořádku, určitě existuje!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma