Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Kolorektální karcinom: genetika vs.zdravý životní styl

Kolorektální karcinom: genetika vs.zdravý životní styl
zdroj: tisková zpráva

Myšlenka, že pro vznik kolorektálního karcinomu může mít velký význam dědičnost, je sice správná, ale ne jediná.

Vědecké poznatky a zkušenosti lékařů kladou dnes důraz především na ty rizikové faktory, které dokážeme sami ovlivnit. Patří sem bezpochyby lepší stravování, pravidelná fyzická aktivita a zanechání kouření.

Dědičných forem kolorektálního karcinomu je mnoho, některým například předchází tzv. polypóza tlustého střeva s mnohočetnými výrůstky sliznice, jiní pacienti dostanou rakovinu rychleji – bez předchozího "varování". Existují i některé dědičné syndromy, v nichž se kolorektální karcinom sdružuje s jinými chorobami (Gardnerův syndrom,Turcotův syndrom a další). Některé nádory (např. Lynchův syndrom – kolorektální karcinom bez předcházející polypózy) vykazují přímo mendelovskou dědičnost, jiné se dědí náhodně bez jakýchkoliv pravidel. Není však správné myslet si, že když nemáte v rodině nikoho, kdo by měl kolorektální karcinom nebo i jiné onkologické onemocnění, vy ho nemůžete dostat. Některé geny, které vám od rodičů byly předány zdravé, mohou zmutovat i během života! Záleží, jak se o ně staráte.

Podle odborného serveru www.kolorektalni-karcinom.cz význam zkoumání genů zodpovědných za kolorektální karcinom tkví především v časné diagnostice a prevenci u lidí, kteří již v rodině mají nebo měli někoho s tímto onemocněním. Moderní diagnostické metody totiž umožňují identifikovat jedince s vysokým rizikem kolorektálního karcinomu v budoucnu nebo s již začínajícím nádorem v době, kdy ještě pacient nemá žádné příznaky. Léčba těchto nemocných má potom mnohem větší úspěšnost než léčba pokročilého nádoru, který se třeba teprve začíná projevovat.

Způsob, jak žijeme, může mít stejně velkou předpovědní hodnotu jako genetika. Na rozdíl od ní však záleží jenom na nás, jak s tím naložíme. Říkáme tomu prevence. Nejvíce bychom se z hlediska kolorektálního karcinomu měli zaměřit na náš jídelníček. Jedná se zejména o tuky, maso, vyšší kalorický příjem a nedostatek vlákniny a vitaminů. Všechny tyto faktory výrazně podporují mutaci genů pro tento karcinom.

Měli bychom se tedy vyvarovat nadměrné konzumaci živočišných tuků. Rostlinné tuky jsou méně škodlivé, a rybí tuk s polynenasycenými mastnými kyselinami nás před karcinomem dokonce chrání. Bílé maso bychom samozřejmě měli konzumovat častěji než vepřové a hovězí. A čím méně kalorií, tím lépe! Proto i pohyb je důležitý. Význam vlákniny je již také ověřený mnoha vědeckými i klinickými studiemi.

Dejte si tedy jednou za čas knedlo-vepřo-zelo, ale nezapomeňte si k němu naservírovat zeleninový salát. Pokud jste odpůrcem všeho zeleného a ovocného, kupte si tabletky s doplňky výživy a vitaminy. Zkontrolujte však raději jejich organický původ. Přírodní zdroje mají vždy mnohem větší smysl než syntetika!

Zdá se, jako by lidé s nemocnými příbuznými měli vlastně oproti zdravým rodinám jistou výhodu – jsou sledováni a jejich nádory jsou podchyceny včas. Mají ale také mnohem větší riziko a pochopitelně i obavy.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma