Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jsou ženy víc nevěrné než muži?

Jsou ženy víc nevěrné než muži?
Nevěra (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

I když jsou za nevěrné považováni muži, realita může být odlišná. Podle slov partnerského poradce Karla Cháby ženy o svém „zapomenutí se“ nemluví tak otevřeně jako jejich protějšky a dokáží nevěru mnohem lépe utajit. Podobnou zkušenost mají i za mořem, kde i ženy-hříšnice odhaluje přímo při schůzce s milencem dokonce televizní štáb seriálu Podvodníci (u nás vysílá stanice CBS Reality). 

Muži často neberou náhodný sex jako nevěru a neinvestují zdaleka tolik citů do milenky jako ženy do milence. Obecně je pro muže mnohem snazší se s nevěrou vyrovnat nebo si s ní vůbec nelámat hlavu. To však neznamená, že nejsou muži, kteří by se nedokázali zamilovat do milenky a značně tím sobě a své rodině zkomplikovat život. „Takových mužů mám ve své praxi hodně. Muži jsou oproti ženám slabší v rozhodování, zda zůstat se současnou partnerkou, nebo odejít za milenkou. Naproti tomu mnoho žen, když se rozhodne, že chce milence, dokáží pálit mosty za současným vztahem se svým mužem,“ uvádí partnerský poradce Karel Chába.

Karel Chába Karel Chába | zdroj: Redakce

Zásadní rozdíl mezi krátkodobou a dlouhodobou nevěrou je ten, že ta první (často pouze jednorázová) má za cíl dosažení tělesné rozkoše a nijak nenabourávat a neměnit současný život a primární vztah. Dlouhodobá nevěra často začíná jako nevinný flirt, nebo jako krátkodobá nevěra. Na rozdíl od ní ale tento druh záletu u nevěrné osoby vede často k účelovému rozvodu/rozchodu a bývá výsledkem déletrvajících problémů s hlavním partnerem. Dlouhodobé zálety jsou také častější, co se do počtu provalených nevěr týče. „Vždy se jedná o volbu. Ať už jde o potvrzení, ujištění, kontrolu, pomstu a podobně. Podvod je nejčastěji snaha člověka, který podvádí, vyplnit určitou prázdnotu,“ jde k podstatě Joey Greco z pořadu Podvodníci, který veřejnosti odhalil stovky případů. A dodává svou obecnou definici nevěry: „Nevěra je úmyslné zneužití něčí důvěry“.

Nevěra tu byla odedávna, rozhodně není výsledkem moderní doby. To, co je ale dnes oproti minulosti jiné, jsou moderní technologie, které jsou nepřítelem nevěrníků.  Mobilní telefony, internet, e-mail a různé sociální sítě, to vše dnes má na svědomí až 70 % provalených nevěr.

V případě odhalení zatloukat? 

„Dříve tyto „vychytávky“ nebyly, a proto také můžeme mít pocit, že dříve lidé zdaleka nebyli tak nevěrní jako dnes. Samozřejmě, že tak jako každá mince má dvě strany, tak i neduh odhalování nevěr skrze moderní technologie je vyvážen výhodou rychlého a jednoduchého seznamování na všemožných seznamkách, takže dnešní doba je pro nevěrníky v tomto ohledu velice přívětivá,“ shrnuje Chába. 

A jestli v případě odhalení zatloukat? „Někteří tvrdí, že je lepší partnerovi o takovéto nevěře říct a ulevit tak pocitu viny, ale tím zase břímě bolesti ponese i podváděný partner. Jiní zase říkají, že nechat si to pro sebe znamená žít s pocitem viny, což zase ušetří partnera trápení z nevěry. Oba tyto názory ale neřeší důvody, které vedou k počátečnímu rozhodnutí být nevěrný. Pokud se na nevěru nepřijde, tyto důvody pak zůstávají nevyřešeny. Navíc, aby mohl zdravý fungující vztah skutečně vzkvétat, jsou potřeba silné základy a ty nelze postavit na podvodu,“ vysvětluje Joey Greco.

Partnerský poradce Karel Chába doporučuje věc zbytečně neotvírat. „Opět platí, že je to případ od případu. Ale pokud se ptáte tak, jak je tato otázka položena, nedoporučuji za každou cenu vědět a říkat pravdu“.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma