Dnes je středa 2. dubna 2025., Svátek má Erika
Počasí dnes 4°C Zataženo

Je mléko spojencem, nebo nepřítelem?

Je mléko spojencem, nebo nepřítelem?
zdroj: Mediafax

Už jste si někdy položili tuto otázku? Odborníci již roky vedou spory, zda mléko a mléčné výrobky škodí či neškodí našemu zdraví… V redakci jsme pro vás připravili pár největších a nejbizarnějších mýtů, které se pokusíme vyvrátit.

Jak je toto téma aktuální, dokazuje také internet. Když si zadáte do vyhledavače slovo „mléko“, vyjede vám přímo před očima přes 6,5 milionu odkazů. A téměř všechny řeší otázku, zda je pro nás mléko vhodné, zdravé, či dokonce přímo škodlivé. Zkusíme vám zodpovědět ty nejaktuálnější otázky a uvést na pravou míru polopravdy, kterých je všude plno.

Spojenec, nebo nepřítel?

Stejně jako odborníci, i laická veřejnost je rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Jedni nedají dopustit na zdravotní pozitiva konzumace mléka a mléčných výrobků a druzí jsou přesvědčeni o tom, že se jedná o cizí látku, která nemá v lidském organismu co dělat. Jak to tedy nakonec je? Jednoduše by se dalo říct, že mléko, spíše látky v něm obsažené, naše tělo ke zdraví prostě potřebuje. Přesto ale, pokud vám nechutná nebo třeba máte s jeho trávením problémy, nikdo vás nebude nutit jej pít.

Mýtus č. 1 Mléko není pro člověka vhodné!

Ve stravování a péči se velmi lišíme od ostatních savců. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Pokud někdo argumentuje problémy s trávením mléka, pak jde pouze o anomálii jedince, ne lidského druhu. Jde o tzv. laktózovou intoleranci, která se vyskytuje v průměru u 2 – 10 % Evropanů.

Mýtus č. 2 Když už mléko, tak čerstvé, to je zdravější!

Obsah proteinů, vitaminů a minerálů se téměř neliší. Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10 % výživných látek. U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné.

Mýtus č. 3 Trvanlivé mléko obsahuje „éčka“!

Při výrobě se do mléka rozhodně žádné přídatné látky nedávají. Trvanlivosti je dosaženo tepelným ošetřením a také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu.

Mýtus č. 4 Mléko obsahuje hormony a antibiotika!

Tento mýtus vyvrací studie mnoha odborníků, např. britských lékařů z Oxfordu, jejichž výsledky zveřejnilo BBC. Vědci nepopírají přítomnost hormonů, ale ihned dodávají, že toto miniaturní množství nemá na zdraví žádný vliv.

Mýtus č. 5 Mléko z obchodu je ředěné vodou!

Ani toto neplatí. Předtím, než se mléko dostane na pulty obchodů, je mnohokrát kontrolováno a prochází několika stupni zpracování.

Mýtus č. 6 Mléko je tučné a bohaté na cholesterol!

Mléko obsahuje jen 3,5 % tuku a 0 - 12 mg cholesterolu (odstředěné a plnotučné) ve 100 ml. Cholesterol ze stravy reprezentuje 1/3 cholesterolu v krvi. Výzkumy naopak ukazují žádoucí vztah mezi tělesnou váhou a spotřebou mléčných potravin.

Neodmyslitelná součást zdravé výživy

Ať je to jak chce, mléko je základní součástí zdravé výživy člověka. Člověk je sice jediným tvorem, který pije mléko v dospělosti, ale člověk je také mimochodem také jediný tvor, který dělá spoustu dalších věcí, o kterých by se jiným savcům ani nezdálo. Chcete-li vědět víc, pak se podívejte na www.bileplus.cz.

Máme co dohánět

Kafe.cz zjistilo: Češi nejsou zrovna velkými pijáky mléka. Spotřebují něco málo přes 56 litrů mléka na hlavu. Naproti tomu třeba Finové vypijí ročně více než 180 litrů, Němci 94 litrů a Rakušané 79 litrů. Ve spotřebě nás o celých 5 litrů předběhli i Slováci. Celkový průměr v EU byl v roce 2008 89 litrů.

Převzato z Kafe.cz

Předchozí článek

Čertova nevěsta a Zdeněk Troška byli na Film párty

Následující článek

Češi jsou příznivci konspiračních teorií. Za 11. září může vláda USA
ivanka386
ivanka386 16. června 2021

Není mléko jako mléko. Já osobně jako veganka mléko nepiju, maximálně sójové nebo mandlové, které mi docela chutná. Ale třeba takové přírodní tělové mléko to je něco jiného a nedám na něj dopustit. Po sprše si člověk pak připadá, jak kdyby přišel právě někde z wellnesu. Ženy, můžu s klidem doporučit! 🙂 

jaa 20. května 2011
jo a aby ten nedostatek nastal, tak všichni pisálci s podivnými, všeho schopnými specialisty mlaďochy zblbnou, jak je mléko a mléčné výrobky .. škodlivé.... jen aby se dopovali chemií a údajně zdravým.. řepkovým olejem - po kterém se i motory pokazí, či.. "zdravým sojovým"... které taky škodí...Copak jim nedochází že právě soju a rýži Asiatů rychle nahrazují .. pro jejich škodlivost.... a kdoví možné je to taky po dohodě s lékárnickou lobby, čim víc budeme mít organismus zanesený těmí umělými sajrajty, tím víc budou na lécích tržit...
Chrobák 20. května 2011
No jo, tady když je něčeho nedostatek tak to škodí zdraví. Na to už jsem zvyklý. To už škodilo máslo, sádlo a při troše vzpomínek by se dalo pokračovat. Za to nejzdravější je plastová Rama a podobně. Také je mimořádně výživnej a zdravej kuřecí separát v uzeninách. O něm nikdo nic nenapíše.Z letité praxe rodičů, jejich prarodičů a mé, sám usoudím co si dnes koupím a sním. Reklamní doporučení mě nechávají v klidu. Vždy jde jen o naše peníze a užitná hodnota výsledku pro konečného zákazníka je výrobcům, jakož i dodavatelům u zadku. Týká se to potravin, pohoných hmot, spotřebičů pro domácnost ( to jsou taky až zdraví ohrožující zázraky techniky ) Na závěr, být neustále ostražitý,podezíraví, všímavý a zejména se učit z chyb druhých. Pak nevidim problém. Pa pa pa. Prostě poprvé ten kod nejde prostřelit to si snad děláte legraci.