Jaterní detox
Co vlastně víme o játrech?
Ukládání vitaminů a tuků, metabolismus sacharidů, odstraňování odpadních látek z krve, zpracování a distribuce živin, úklid a regenerace organismu, výroba žluči – pokud čekáte výčet orgánů, které to všechno dokážou, zřejmě budete zklamaní. To vše a ještě více má totiž v našem těle na starosti jediný orgán zvaný játra. Jsou velká, a přesto zranitelná.
Co vlastně víme o játrech? Například že mají přes 500 různých funkcí, z nichž je nejméně 22 pro život naprosto nezbytných. Že jsou jedním z největších orgánů těla, nepočítáme-li kosti a kůži. Anebo třeba to, že vše, co projde žaludkem, jde přímo do jater. Co to znamená?
Zdraví jater můžeme významně ovlivnit stravou, kterou jíme. Pokud chceme snížit toxické přetížení tohoto orgánu, stačí, budeme-li se držet několika stravovacích pravidel. Játrům prospívá jídelníček s nízkým obsahem tuků, alkoholu a cukrů. Namístě je rovněž omezení spotřeby kávy. Z lidového léčitelství zmiňme čaj z ostropestřce mariánského, který prý svým účinkem chrání jaterní buňky.
Určité typy jídel kladou na činnost jater zvýšené nároky. Z tohoto důvodu je důrazně doporučeno se v průběhu jaterní choroby vyhnout silně kořeněným jídlům a mastné stravě. Při onemocnění jater se též ve zvýšené míře spotřebovává vitamin B12 a kyselina listová. Bohatým zdrojem obou vitaminů jsou zvířecí játra nebo ryby. Pozor však na potenciálně vysoký obsah rtuti, který některé druhy ryb obsahují.
K uzdravení a stabilizaci jater dále přispívá vysoký příjem vitaminu C. Tento vitamin podporuje detoxikační systém jater oslabený nemocí, a navíc je velice účinným antioxidantem. Najdeme ho zejména v ovoci – v jahodách, kiwi nebo v citrusových plodech. Kyselinu listovou, jak již její název napovídá, pak nalezneme kromě ovoce především v zelené listové zelenině. Na játra mají blahodárný účinek i jiné potraviny. Nejvíce asi zastudena lisovaný olivový olej bez chemických rozpouštědel. Je to dobrý stimulující prostředek, především v případech žlučníkových kamenů a všech dalších příznaků přetížení jater.
Ovoce, zejména citrony, pomeranče nebo hroznové víno – stimulují játra, zmírňují jejich překrvení a pročišťují je. Ze zeleniny játrům prospívají hlavně artyčoky, řepa, chřest, celer, ředkvičky nebo pórek. K přirozené rehabilitaci a léčbě poškozených jater prospívá i med. Tradiční čínská medicína doporučuje pití přírodní citronády nalačno i v průběhu dne. Šťávu z čerstvých citronů ředěnou vodou je možné osladit medem či jiným přírodním sladidlem.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 22.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,220 | 25,340 |
USD | 24,250 | 24,430 |