Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Chyby v životním stylu dětí

Chyby v životním stylu dětí
zdroj: tisková zpráva

Co je chybného a co správného na současném životním stylu českých dětí, odhalily výsledky dotazníku, který vyplňovali účastníci internetového kurzu Hravě žij zdravě 2009.

Výsledky dotazníku, který byl součástí 3. ročníku internetového kurzu Hravě žij zdravě, dokazují, že děti nejsou primárně líné (lenošení vyhledávají jen 3,4 % dotazovaných),
a potvrzují tak, že líný se člověk nenarodí, ale musí se to naučit. Žáci 5. tříd základních škol jsou naopak poměrně aktivní a volný čas tráví hlavně sportem nebo v zájmových kroužcích (62,5 %) – není překvapivé, že sportují více chlapci a kroužky navštěvují zase více dívky.
Co není uspokojivé, to je aktivní trávení volného času s rodiči jen u 6,1 % dotazovaných, protože rodinné zázemí má na chování i pohybové návyky dětí v tomto věku až 60% vliv.

Na otázku, jakým způsobem žáci 5. tříd základních škol sportují, odpovědělo více dívek
než chlapců, že venku po školním vyučování, zatímco v rámci pravidelného tréninku sportuje více chlapců než dívek. Převaha tréninku ve sportovních oddílech u svalově disponovaných chlapců oproti svalově nedisponovaným dívkám ukazuje na nedostatečnou celospolečenskou podporu sportovních aktivit fyzicky méně zdatných jedinců. Část dotazovaných dětí odpověděla také, že sportuje pouze v rámci tělocviku ve škole. Školní tělocvik je však k rozvoji pohybových návyků naprosto nedostatečný, protože děti během hodiny tělocviku aktivně cvičí průměrně jen 10 minut, to je 20 minut aktivního pohybu za týden.

Nedostatečné je rovněž provozování sportovních aktivit dvakrát týdně a méně (což uvádí
43,6 % žáků 5. tříd základních škol). Děti i dospělí by měli aktivně sportovat třikrát týdně
30 minut. Neaktivní děti představují rizikovou skupinu pro rozvoj obezity v důsledku lenosti. Obezita znamená značné riziko také pro děti (téměř čtvrtina dotazovaných), která tráví více než 2 hodiny u televize nebo počítače – varovné je, že to jsou hlavně chlapci (28,5 % chlapců a 19,4 % dívek).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma