Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak vyzrát na nepříjemný kašel

Jak vyzrát na nepříjemný kašel
zdroj: Profimedia

Většina z nás je během chladných zimních dní vystavena řadě negativních vlivů, které mají za následek nachlazení spojené s kašlem a infekcí horních cest dýchacích. Mnoho z nás v takových případech dává přednost přírodním přípravkům, které napomáhají rychlému zlepšení zdravotního stavu a nemají nežádoucí účinky.

Již od pradávna jsou známy blahodárné účinky jitrocele a vitamínu C. Obě tyto účinné látky se spolu s výtažkem z echinacey a mátovou silicí snoubí v sirupu Mucoplant.

Malí nebo velcí, kašel někdy v životě přepadl každého. U malých dětí jej často provází i značná nervozita ze strany rodičů, kteří se o své potomky strachují. I dospělého dokáže ale kašel nepříjemně potrápit. A to nejen v noci, kdy je hlavní příčinou nedostatečného spánku.

Kašel by se dal označit jako obranný reflex organismu a varovný signál, že něco není v pořádku. Dochází při něm k podráždění určitých buněk, které se nacházejí na sliznici a pokrývají dýchací cesty. Fáze kašle by se dala rozdělit do tří skupin: na inhalaci, kdy vdechujeme vzduch, nucenou exhalaci vzduchu, který naráží na neprůchodnou štěrbinu mezi hlasivkami a její otevření, a prudké uvolnění vzduchu z plic, provázené často výraznými zvuky (chrapot, pískot...).

Produktivní a neproduktivní kašel

Aby se dal kašel co nejlépe diagnostikovat a vhodně léčit, je potřeba znát jeho přesné patofyzické mechanismy. „Z praktických důvodů rozlišujeme kašel na neproduktivní a produktivní, ale je nutné vzít v úvahu i jeho intenzitu, souběh s jinými příznaky - například s rýmou, dušností, pálením žáhy a případné komplikace. V takovém případě to vedle klinického vyšetření vyžaduje cílené vyšetření příslušnými odborníky,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Yaser Karnoub z privátní ordinace v Teplicích.

Jako neproduktivní kašel se označuje kašel suchý, který bývá prvním signálem nejen při obyčejném nachlazení, ale i při dalších onemocněních. Jeho projevy se nejčastěji zhoršují v teplém a suchém prostředí. Při zánětu hlasivek je například charakteristický kokrhavý kašel, který může provázet i lehčí dušnost. Zánět průdušnice naopak charakterizuje hluboký kašel bez vykašlávání, zánět vedlejších nosních dutin provází často noční kašel. Dráždivý kašel je možno tišit tzv. antitussiky.

Při klasickém nachlazení se kašel suchý často mění na kašel produktivní, který podle lékařů nemáme nikdy tlumit. Je naopak vhodné podávat léky či sirupy, které pomáhají ředit hlen a usnadňují tak i jeho vykašlávání (Mucosolvan, Dr.Theiss Mucoplant, Bromhexin, tobolky Ambrosan a jiné).

Podle lékaře MUDr. Karnouba je proto při kašli nutné si uvědomit, jak ho léčit. Chceme-li kašel prvotně především tlumit, nemůžeme už zároveň užívat léky či čaje na podporu vykašlávání, neboť bychom celou situaci spíše zhoršili. Pokud si tedy nevíte rady, jak konkrétní kašel léčit, určitě se poraďte v lékárně či u svého lékaře, který podle příznaků doporučí nejvhodnější léčbu.

Jitrocelový sirup s echinaceou a vitamínem C

Dr. Theiss Mucoplant jitrocelový sirup bez cukru s echinaceou a vitamínem C  je tradičním rostlinným přípravkem, který slouží k mírnění kašle a posílení imunitního systému. Účinné látky obsažené v tomto přípravku jsou přírodního původu, jitrocelový extrakt podporuje zpomalení tvorby hlenu v průduškách a usnadňuje vykašlávání, extrakt z máty peprné uvolňuje dýchací cesty.

Sirup je obohacen o výtažky z echinacey, které zvyšují obranyschopnost organismu a vitamín C, který je významným antioxidantem a je zvlášť důležitý v období chřipek a nachlazení. Sirup bez cukru a alkoholu je určen pro děti od 3 let, je také vhodný pro diabetiky, těhotné ženy a kojící matky. Dr. Theiss Mucoplant jitrocelový sirup s echinaceou a vitamínem C je aktuálně nabízen v 100 ml a 250 ml balení (100 ml – 54 Kč, 250 ml – 158 Kč). K dostání pouze v lékárnách. Více informací naleznete na www.dr-theiss.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma