Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak si poradit s výběrem vodovodní baterie

Jak si poradit s výběrem vodovodní baterie
zdroj: Tisková zpráva

Vodovodní baterie do kuchyně či do koupelny není investicí na pár týdnů. Proto bychom při jejím výběru neměli brát ohled jen na vzhled, ale hlavně na funkčnost. Baterii se dělí do kategorií podle řady parametrů, které nám také pomohou s výběrem.

Baterie podle místa určení

Podle toho, kam budeme baterie montovat, se rozlišují:

  • Umyvadlové baterie
  • Baterie do sprchy či vany
  • Bidetové baterie
  • Kuchyňské (dřezové) baterie 

Baterie podle umístění

Umístěním se rozumí konkrétní místo, kam se baterie montuje, tedy buď na desku kuchyňské linky či vrchní část umyvadla, na zeď, případně pod omítku. Existují tedy:

Baterie podle typu ovládání

To je velmi podstatné, protože třeba v kuchyni máme často plné ruce, takže ovládání pákou je v podstatě nezbytností. Ve sprše se zase hodí jednoduchá tlačítka, která pomohou nastavit dobu sprchování. Na trhu jsou baterie:

  • pákové
  • tlačítkové
  • kohoutkové

Speciálním typem jsou termostatické baterie. Díky nim lze nastavit konstantní teplotu a šetřit tak spotřebu vody.

Podle materiálu

Dávno už neplatí, že baterie jsou jen nerezové. Výběr materiálů se neustále rozšiřuje, takže najdete baterie nejen s různorodými povrchy (chrom, nikl, granit), ale také materiály imitující třeba mosaz nebo zmíněný nerez. Prodávají se také keramické baterie, případně kombinace více různých materiálů. Stále se rozšiřuje i škála barev v matném i lesklém provedení.

bathroom-g9bbb1644c_1280 zdroj: Tisková zpráva

Design je pro mnohé zásadní, ale…

Vodovodní baterie je velmi výrazným prvkem kuchyně i koupelny. Proto je pro hodně lidí naprosto zásadní, jak baterie vypadá, zda ladí s ostatním vybavením dané místnosti, a to jak materiálově, tak barevně. A to může být někdy problém, když se při výměně v obchodě zamilujeme do nějaké super moderní baterie, která ale v rustikální kuchyni vypadá jako pěst na oko. Stejně tak byste měli dbát na to, aby tvar baterie ladil s umyvadlovou skřínkou

I když – dneska se kombinuje všechno se vším a záleží hlavně na tom, jak baterie vyhovuje svému uživateli. V koupelnách se vyplatí zvolit jednu produktovou řadu, aby baterie na umyvadle ladila se sprchovou, případně i bidetovou.

Funkčnost je primární

Mytí je činnost, kterou děláme den za dnem, ať už myjeme sebe, nebo oplachujeme ovoce v kuchyni. Funkčnost by měla být při výběru vždy nejdůležitější. Když to jde, je lepší si konkrétní typ baterie vyzkoušet v showroomu, aby se snadno ovládala. 

Důležité je si důkladně změřit, jakou baterii potřebujete koupit. Nejde jen o to, aby se dala namontovat, ale také abyste měli dost prostoru při jejím používání. Pokud si nejste jisti, je lépe se zeptat instalatéra, nebo alespoň kamaráda, který už baterii někdy měnil. Ostatně, když investujete do drahé baterie, je vhodné si ji nechat odborně nainstalovat.

Při výběru také přemýšlejte o tom, kdo všechno bude baterii používat. Pokud máte malé děti, vyplatí se baterie robustnější, která něco vydrží. Dětem, ale i seniorům vyhovují pákové baterie, které se snadno ovládají. Bylo by zbytečné dělat si v rodině dusno kvůli krásnému designovému kousku, který by někdo neúmyslně zničil. Stejně tak je dobré přemýšlet, jaké funkce skutečně potřebujete jak ve sprše, tak třeba u dřezové baterie. Neplaťte to, co nebudete používat.

bathtub-g52aa71c76_1280 zdroj: Tisková zpráva

Pozor na příliš laciné baterie

Řada lidí se snaží ušetřit, ale u baterie by se to nemuselo vyplatit. Baterie by měla vydržet aspoň pár let. Nevyplatí se šetřit tak, že byste těsně po uplynutí záruky museli kupovat baterii novou. Spíše sledujte slevové akce u renomovaných prodejců a pokud chcete ušetřit, kupte si loňskou či předloňskou řadu. Sice nebude nejmodernější, ale poslouží stejně dobře.

Ať už hledáte baterii do kuchyně či koupelny, určitě jich najdete hned několik, které vám budou vyhovovat. Tak dobrou volbu.

Další tipy a rady společně s výhodnými nákupy naleznete v eshopu AkoupelnyAtopeni.cz. 

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma