Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jak se obléct do školy?

Jak se obléct do školy?
Oblečení. | zdroj: ThinkStock

Prvák na vysoké znamená pro mnohé velké změny. Měly byste změnit i svůj styl oblékání? To záleží. Do školy choďte oblečené slušně, čistě a přiměřeně. Žádné vykukující špíčky, vystavená tanga a orvané džíny. Ale tak stejně všichni už dávno chodíte... prostě jako normální slušný člověk. 

Další otázkou je samozřejmě módní sladění, osobní styl a trendy v akci. To všechno nechám spíš na vás, jen vám poradím na co si dát pozor při různých situacích ve škole. Na vysoké škole totiž učím a zkouším v rámci svého doktorského studia, následující článek je víceméně doporučení z mého pohledu, z pohledu vyučující... aneb jak vnímám oblečení studentů já - za katedrou. 

Na přednášky

Je asi celkem jedno, co si na přednášky oblečete. Věřte, že při zaplněné aule nemá vyučující příliš času a prostoru věnovat se módním nuancím. Jasně, že slečna v první řadě s velkým výstřihem asi dosáhne určité pozornosti především od učitelů... ale jinak je podle mého naprosto jedno, co a jak si oblečete. Pokud vás čeká přednáškový den, oblečte se především pohodlně tak, jak to vyhovuje vám. Počítejte jen s větší variabilitou oděvů, některé přednáškové sály jsou ledové, jiné přetopené, takže spíše vrstvěte, abyste mohly kdykoliv svléknout nebo obléknout svetřík.

Ve velké aule mezi 350 studenty na oblečení až tak nezáleží.
Ve velké aule mezi 350 studenty na oblečení až tak nezáleží.

Na cvičení

Na malých přednáškách (tak do těch padesáti lidí) a na cvičeních je to už o něčem jiném. Je dost silná pravděpodobnost, že učitel si vás bude pamatovat. Výrazné oblečení tomu zapamatování jenom prospěje, je jen na vás, jestli chcete vyniknout, nebo se schovat v davu. Z vlastní zkušenosti ovšem vím, že oblečení nehraje vůbec žádnou roli při udělování výsledného hodnocení. Možná je to tím, že nejsem chlap? Takže na oblečení až tak nezáleží, ale nejsem slepá a samozřejmě si oblečení všímám. A tak jsem některé slečny měla v minulých semestrech  zaškatulkované do některé z kategorií: ta to umí pěkně sladit, proč tahle nosí tak upnuté džíny?, tato ukazuje podprsenku, ta nosí hnusné černé linky kolem celého oka, ta se umí moc pěkně učesat... No jak říkám, vykukující spodní prádlo a přehnané líčení vám na image nepřidá nikdy.

Je dobré si na zkoušku obout slušné boty...
Je dobré si na zkoušku obout slušné boty...

Na zkoušku

Na písemky asi není třeba oblečení nějak řešit, stejně si vás nebude vyučující příliš prohlížet. Nebo ano... dost často si prohlížím oblečení a boty, když studenti píši, a většinou si tu s nejhezčími lodičkami pamatuji. Ale v žádném případě neberu toto v úvahu při opravování testů... To na ústní zkoušce je to jiné. Přeci jenom tam sedíme jeden proti druhému, zkoušející se na to většinou taky obleče trošku slušněji, takže od studenta očekávám to samé. Žádné koukající spodní prádlo, velké výstřihy, obtažená trička a minisukně, raději zapomeňte i na džíny. Jasně, možná je to u učitelů-mužů jiné, ale stejně vám příliš sexy oblečení na zkoušku nedoporučuji, nikdy nevíte... Sice se snažím, aby se v hodnocení můj názor na oblečení neprojevil, ale je dost dobře možné, že pokud přijdete oblečená jako největší vágus nebo ta nejvíc sexy tanečnice u tyče, asi vás s otázkami trošku potrápím.

... takže tenisky nechte doma.
... takže tenisky nechte doma.

Na bakalářské, státnicové a jiné důležité zkoušky a obhajoby

Oblečte se opravdu slušně. Taková zkouška není jen o znalostech (i když samozřejmě na znalostech záleží především), je to prezentace vás samých. Ještě si ujasněme, co to znamená slušné oblečení. Pouzdrové šaty - sako - lodičky. Sukně - halenka - sako - lodičky. Kalhoty - košile - sako - lodičky. Kluci oblek, bez pardónů! Zapomeňte na bláznivé výstřelky, supermega trendy, jásavé barvy.  Raději než výstředně se oblečte klidně nudně. Je mi jasné, že to budete řešit, aby to k sobě ladilo a dobře vypadalo, ale zkoušejícím na tomto až tak moc nezáleží. Důležité je působit slušně a oblečením dát najevo, že si uvědomujete důležitost okamžiku.

Je pravda, že na oblečení příliš nezáleží, ale opravdu se vyplatí se oblékat přiměřeně situaci. Chodíte na vysokou školu a ne obsluhovat pokladnu u kolotočů. Dovolte tedy vašemu oblečení, aby vyjádřilo nejen váš osobní styl, barevné preference a znalosti trendů, ale také slušnou výchovu, inteligenci a získané vzdělání. Tak jak se oblékáte do školy? 

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma