Dnes je pátek 19. září 2025., Svátek má Zita
Počasí dnes 23°C Skoro jasno

Inspirujte se ve Španělsku: olivy jsou chutné, ale i zdravé

30. 8. 2011 – 18:11 | Zdraví | red | Diskuze:

Inspirujte se ve Španělsku: olivy jsou chutné, ale i zdravé
zdroj: tisková zpráva

V aperitivu, salátu, polévce, hlavním jídle i zákusku se mohou využít kvalitní olivy, které jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně. Jsou výtečnou surovinou pro výrobu olivových olejů, gurmetskou pochoutkou při stolování i výtečnou ingrediencí pro přípravu rozmanitých pokrmů. Ve Španělsku, které patří mezi největší pěstitele těchto plodin, jsou vnímány jako výraz životního stylu a kultury.

"Olivy jsou zásadní pochoutkou pro středomořskou gastronomii. Jsou také jakýmsi symbolem španělské kultury a civilizace," řekl dnes na tiskové konferenci španělský velvyslanec v Praze Arturo Laclaustra Beltrán.

Proti srdečním onemocněním, snižují cholesterol

Odborníci oceňují zdravotní, výživové i gastronomické kvality oliv. Preventivně působí proti vzniku srdečních onemocnění a snižují hladinu cholesterolu. Jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách. Obsahují různé vitaminy a chrání tělo před nadměrnou ztrátou tekutin. Jsou také nepřeberným zdrojem kulinářské inspirace. Ne všechny plody jsou však vhodné pro využití v kuchyni.

"Olivy se tradičně jedly jako zákusek. Výtečně chutnají například ve spojení s čokoládou," říká španělský šéfkuchař Enrique Sánchez, který tuto pochutinu využívá pro přípravu kompletního menu. Atraktivní ozdobou stolování mohou být například čokoládová "lízátka", která tvoří kroužek olivy zalitý v čokoládě. "Příprava je velmi jednoduchá, zatímco chuť je velmi složitá," říká šéfkuchař. V originálním dezertu se spojuje pikantní hořko-slaná chuť oliv s jemnou chutí čokolády.

Gazpacho

Lahodnou chuť olivy dodají gazpachu, tedy španělské polévce podávané za studena, a zvýrazní také různé druhy masa. Dokonalou ingrediencí jsou při přípravě kachních prsíček, vepřové panenky nebo lososa. Výrazným zpestřením jsou pro těstovinové pokrmy, slané koláče nebo zeleninu.

Podle zástupce mezinárodního svazu pěstitelů a výrobců španělských oliv Interaceituna Alejandra Martíneze Mangase je velký rozdíl mezi olivami vhodnými pro přípravu olejů a plody, které se využívají v kuchyni. "Čím víc tuku olivy obsahují, tím jsou vhodnější pro přípravu oleje," uvedl. Upozornil, že pro kulinářské účely se využívají spíše olivy s tenčí slupkou. Roli pak hraje velikost, barva i tvar oliv. Podle Mangase jsou například španělské olivy kulatější než v jiných zemích, kde se tradičně pěstují.

V závislosti na době sklizně a výrobním procesu se rozlišují olivy zelené, které se ve Španělsku sklízejí na začátku podzimu a mají typickou nahořklou chuť. Černé olivy se pak sklízejí v prosinci před úplným dozráním, obsahují více tuku, jsou chuťově jemnější a po konzervaci získávají charakteristickou barvu. Ve Španělsku jsou velmi oblíbené také olivy růžové, vínové nebo hnědé barvy, které se ale prý vyvážejí jen málo.

Plněné olivy

Vypeckované olivy se plní masem, rybami, zeleninou, ořechy nebo sušenými plody v bylinkových nebo kořeněných nálevech. V Asii jsou podle Mangase oblíbené například se zázvorovou náplní, v Rusku s kaviárovou a Čechům chutnají španělské plody plněné citronem nebo pomerančem.

Výhodou oliv je podle znalců jejich rozmanitá chuť, která může být slaná, sladká, hořká i kyselá. Člověk se ale k ní prý musí "projíst". Pokud mu zachutnají, stanou se součástí životního stylu, tvrdí španělští odborníci.

Předchozí článek

Hejnová a Bába jsou ve finále MS, Ptáčníková byla sedmá

Následující článek

V Ústeckém kraji vznikne speciální pořádková jednotka

Nejnovější články