Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Hubnout či nehubnout? (2. část)

Hubnout či nehubnout? (2. část)
zdroj: tisková zpráva

Obezita je nadměrné ukládání tuků, obvykle spojené s vzestupem váhy nad tzv. váhu normální.

Co je normální váha
Normální, optimální nebo ideální tělesná váha je ta, která je podle lékařských a statisticky ověřených zkušeností nejvhodnější pro jedince určitého věku a pohlaví. Optimální tělesnou váhu je nutné odlišovat od průměrné váhy obyvatelstva, která často nebývá bohužel váhou optimální.

Jak se zjišťuje obezita
Obezita je definována jako nadměrné ukládání podkožního tuku. U obézních mužů přesahuje tuk 25 % a u žen 30 % tělesné váhy. Množství zásobního tuku lze určit nejprecizněji podvodním vážením nebo použitím antropometrických metod (např. měřením kožních řas kaliperem na více místech těla). Ze zjištěných hodnot pak lze zjistit podíl tukové tkáně na celkové tělesné váze. Velmi přesně se dá určit množství tuku pomocí přístroje Bodystat na základě různé elektrické vodivosti jednotlivých složek těla. Na stejném principu existuje i jednodušší váha Tanita nebo přístroj Omron, které měří množství tuku v těle.

BMI - body mass index
Pokud není možnost změřit tuk, používají se různé indexy, kdy se tělesná váha většinou dělí tělesnou výškou v různých mocninách. V poslední době se hodnotí stupeň otylosti pomocí indexu tělesné váhy BMI (body mass index), který si můžete vypočítat ze vzorce:

BMI = tělesná váha (kg) / výška (m)²
Normální hodnoty BMI jsou 20 až 24,9.
Nadváha má index 25 až 29,9.
Hodnoty od 30 do 39,9 charakterizují obezitu středního stupně.
Hodnoty nad 40 znamenají obezitu těžkého stupně.

Důležité je rozložení tuku
Z hlediska zdravotního je důležité jakou máte nadváhu a jak je váš tuk rozložen. Podle rozložení tuku rozlišujeme dva typy obezity. Tuk může být nahromaděn převážně na hýždích a stehnech - tvar těla připomíná hrušku, a proto se tento typ obezity nazývá hruškovitý (gynoidní). Vyskytuje se převážně u žen. Tvar těla obézních mužů připomíná většinou jablko. Tuk bývá rozložen na hrudníku a břiše, jde o jablku podobný (androidní) typ obesity. Rozlišování dvou typů obezity podle rozložení tuku není samoúčelné. Bylo zjištěno, že u obezity mužského typu se daleko častěji vyskytují poruchy srdeční a metabolické, než u obezity ženského typu. Ze současných výzkumů se ukazuje, že k zhodnocení zdravotní rizika stačí si pouze změřit obvod pasu. Ukazuje se, že důležitým měřítkem je též obvod pasu (viz minulý díl).

Vítězí ten, kdo ztrácí….
Pokud jste zjistili, že máte opravdu kila navíc, pustťe se do hry, kde vítězí ten, kdo ztrácí. Chcete-li hubnout pod odborným vedením, pokuste se najít v místě bydliště nějakého odborníka. Můžete se např. obrátit na odborníky ze společnosti STOB. Aktivity společnosti STOB jsou založeny na metodě kognitivně-behaviorální psychoterapie.

Kognitivně-behaviorální psychoterapie
Oproti jiným metodám hubnutí se nezamýšlí pouze nad tím, co máte jíst, ale také jak docílit toho, abyste splnili svá předsevzetí a nacvičili si svoji vůli.
Kognitivně-behaviorální psychoterapie vás naučí, jak řešit stresy jinak než jídlem, jak ovládat nevhodné myšlenky a emoce, které často dělí váš život na etapu hubnutí a etapu sbírání sil na další hubnutí, kdy se v jídle vůbec nekontrolujete a kila jdou nahoru. Tato metoda vás nebude ochuzovat o požitek z jídla, ale měla by postupně pozměnit vaše stravovací a pohybové návyky. Dílčími změnami by vás měla přivést nejen k trvalým váhovým úbytkům, ale i ke zvýšení kvality života.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma