Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Dopřejte si trochu povánoční zdravé exotiky - zakousněte se do manga!

Dopřejte si trochu povánoční zdravé exotiky - zakousněte se do manga!
Mango | zdroj: ThinkStock

V oddělení zeleniny vedle jablek, hrušek a pomerančů můžeme koupit také něco exotičtějšího jako např. mango. Mango u nás není zas až tak běžným a spousta lidí ho dosud neochutnala. Pokud bychom měli jeho chuť přirovnat k některému z českých plodin, nejblíže bude asi často jmenovaná broskev. Mango má ale natolik specifické aroma a chuť, že ho prostě musíte vyzkoušet! 

Mango roste v trsech cca po pěti plodech na obrovském stromu, který dosahuje výšky až 30 metrů. Samotné plody mohou vážit až 2 kilogramy. Zralé mango však poznáme podle hmatu a jeho měkkosti, ne podle barvy - ta na slupce tohoto ovoce hraje ve spoustě odstínech od žluté, přes oranžovou, červenou, fialovou, převažuje ale barva zelená. Zralý plod musí být tak akorát měkký, neměly by nám v něm ale zůstat stopy po doteku. 

Vevnitř mango ukrývá sytě žlutou dužinu a semeno v obalu, které se špatně odděluje od dužiny. Řekněme si ale také o jeho prospěšnosti pro lidské zdraví, protože to je na mangu kromě chuti také velmi podstatné.

Mango Mango | zdroj: ThinkStock

Mango obsahuje významné antioxidanty - vitamín C, E a beta karoten, který tvoří základ vitaminu A, proto pokud chcete tělo pročistit a dopřát mu ozdravnou kúru, mango je skvělým podpůrným prostředkem, jak toho docílit. Vitaminy C a E podporují obnovu sliznic, což je důležité v období nachlazení a chřipek.

Také nesmíme opomenout minerály jako měď, zinek, hořčík nebo draslík. Pokud vás trápí nervozita a špatné usínání, mango vám může dopomoct s tímto problémem a to díky svému vysokému obsahu vitaminu B6 (tzv. pyridoxin).

Je také velmi prospěšné jíst mango pro vnější krásu - mango ovlivňuje svěží zbarvení kůže a dodá lesk i zářivou barvu vašim vlasům.

Zdá se, že mango je učiněným zázrakem. Za zkoušku tedy nic nedáte, tak pospíchejte do obchodu pro krásně zralé mango!

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma