Doplňte si do těla vitamín C - kiwi je vhodnou volbou
![Doplňte si do těla vitamín C - kiwi je vhodnou volbou](https://im.tiscali.cz/press/2013/12/31/166945-kiwi-714x489.jpg?1587596281.0)
Je to malé, hnědé, chlupaté.. Řeč je o ovoci nesoucím název kiwi. Toto velikostí ač malé ovoce, může být velkým zdrojem bohatým především na vitamín C, což se v momentálním chladném období může více než hodit.
Kiwi, jak ho známe dnes, má kořeny v Číně, přesněji rostlina aktinídie - Actinidia deliciosa. Odtud se kiwi přesunulo na Nový Zéland, kde se rozmohlo šlechtění tohoto ovoce ve velkém. Zéland se už dlouhodobě stará o vývoz kiwi, a to až do současnosti. Mezi další vývozce patří Itálie, Chile, Francie, Japonsko, Řecko a USA.
Kromě jeho bohatého obsahu již zmiňovaného vitamínu C, je přínosem také vysoký obsah kyseliny askorbové. Najdeme v něm dále stopové množství bílkovin, sacharidů a tuků. Obsahuje také významný podíl vlákniny a minerálů (např. vitamín A a K, hořčík, vápník, železo, draslík).
Při konzumaci dvou plodů za den naplníte přirozenou dávku vitamínu C, která je potřebná pro vaše tělo. Nemusíte si tak kupovat syntetické "céčko" v tabletkách.
Kiwi můžete jíst samotné nebo ho přimíchat do ovocného salátu se sladšími druhy ovoce jako např. banán nebo červené hrozno.