Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Doplňte si do těla vitamín C - kiwi je vhodnou volbou

Doplňte si do těla vitamín C - kiwi je vhodnou volbou
Kiwi | zdroj: ThinkStock

Je to malé, hnědé, chlupaté.. Řeč je o ovoci nesoucím název kiwi. Toto velikostí ač malé ovoce, může být velkým zdrojem bohatým především na vitamín C, což se v momentálním chladném období může více než hodit.

Kiwi, jak ho známe dnes, má kořeny v Číně, přesněji rostlina aktinídie - Actinidia deliciosa. Odtud se kiwi přesunulo na Nový Zéland, kde se rozmohlo šlechtění tohoto ovoce ve velkém. Zéland se už dlouhodobě stará o vývoz kiwi, a to až do současnosti. Mezi další vývozce  patří Itálie, Chile, Francie, Japonsko, Řecko a USA.

Kromě jeho bohatého obsahu již zmiňovaného vitamínu C, je přínosem také vysoký obsah kyseliny askorbové. Najdeme v něm dále stopové množství bílkovin, sacharidů a tuků. Obsahuje také významný podíl vlákniny a minerálů (např. vitamín A a K, hořčík, vápník, železo, draslík).

Kiwi Kiwi | zdroj: ThinkStock

Při konzumaci dvou plodů za den naplníte přirozenou dávku vitamínu C, která je potřebná pro vaše tělo. Nemusíte si tak kupovat syntetické "céčko" v tabletkách.

Kiwi můžete jíst samotné nebo ho přimíchat do ovocného salátu se sladšími druhy ovoce jako např. banán nebo červené hrozno. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma