Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Dnes je Světový den dárců krve

Dnes je Světový den dárců krve
zdroj: tisková zpráva

14. červen je Světovým dnem dárců krve. V České republice je dárců stále nedostatek, především těch nových. Najdou se však i takoví, kteří mají za sebou už i téměř 100 odběrů.

Olomoucký policista Jan Lisický daruje krev pravidelně už mnoho let, do kulaté stovky odběrů mu chybí pouhé dva.

„Já si vzpomínám, že na vysoké škole za námi tehdy přišel mladý asistent Marek Jukl. A ten nás donutil, abychom se šli nechat otestovat, jestli krev můžeme, nebo nemůžeme darovat,“ vzpomíná Jan Lisický a dodává:

„V mém případě je jeho zásluha stěžejní, protože je otázka, jestli bych se vůbec dozvěděl, že něco takového existuje. V okamžiku, kdy jsem tam byl poprvé, se ale nastartoval nějaký řetězec a už se z něho nevyskakovalo.“

Reportérka Radoslava Kvasničková hovořila s Janem Lisickým, který už daroval krev téměř stokrát

Oním mladým asistentem, který studenty přivedl k dárcovství, byl dnešní prezident Českého červeného kříže Marek Jukl, sám pravidelný dárce, který k dárcovství přivedl stovky lidí. Z nich i ze svých někdejších studentů má radost.

„Je to hezký pocit, protože vidím, že to, co jsem jim říkal, si vzali k srdci. A právě to, že pokračují dávno po tom, co skončili školu, ukazuje, že to bylo skutečně dobrovolné rozhodnutí a že poznali, že jde o věc, která je potřebná,“ říká Marek Jukl.

V Česku chybí noví dárci

V Česku však dárci krve chybí. Starší lidé, kteří dávají krev zadarmo, přestávají do transfúzních stanic chodit a mladších je málo. Lidé totiž stále častěji dávají krev za peníze soukromým firmám.

„Bohužel v posledních letech není nových dárců tolik, kolik by bylo zapotřebí. Může to být i tím, že je tady možnost darovat plasmu za peníze, to určitě část potenciálních dárců odlákává,“ domnívá se Marek Jukl.

Světový den dárců krve má podle něj především poukázat na to, že krev a ostatní transfúzní přípravky se v nemocnicích nezískávají z ničeho.

„Vždycky musí být na začátku někdo, kdo je ochotný krev darovat. A zachránit tak něčí zdraví, případně život,“ říká Marek Jukl. Darovat krev může každý zdravý člověk mezi 18 a 60 lety.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma