Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Desatero pro řidičky

Desatero pro řidičky
zdroj: tisková zpráva

Praktické rady pro ženy od ženy...

1. Auto není dobrým místem pro hádky
 Auto je snad jedním z nejnevhodnějších míst pro řešení ať už partnerských nebo pracovních neshod. Řidička by měla být v dobrém psychickém rozpoložení a odpočatá. Zanechte proto všechny své osobní problémy před prahem auta a jízdu si zpříjemněte klidnou hudbou.

2. Základem je plná koncentrace na řízení
 Z dopravních statistik vyplývá, že jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod je nedostatečné soustředění při řízení. Řidiči a řidičky se musí věnovat silničnímu provozu plně a tím předejít možnému nebezpečí. U žen je poměrně běžné, že se ráno za volantem snaží dohnat resty z koupelny a to, že si narychlo zdokonalují make-up apod. Tyto praktiky jsou běžné převážně v dopravních zácpách a při zdlouhavém čekání na semaforech. Lehce tak můžeme způsobit nepříjemný karambol.  Zásadně netelefonovat! Telefonní hovor ještě nikdy nikomu na soustředění nepřidal a není zapotřebí to zkoušet.

3.  Dobře si rozplánovat delší trasy
 Vyjíždíme-li na delší trasu, je nutné si dopředu rozmyslet přestávky a přibližně po dvou hodinách si zastavit a projít se. Zabráníme tak zbytečné únavě a i spolucestující jistě ocení možnost protáhnout si nohy. Dodržování pitného režimu nám také pomůže zabránit přehnané únavě a letargii spojené s dlouho cestou. Zároveň nikdy není na škodu vyjíždět s plnou nádrží, protože nikdy nevíme, co nás po cestě potká.

4. Dopravní značení
 Pečlivě sledujte dopravní značení i v místech, kde to dobře znáte. Ke změně uzpůsobení silničního provozu může dojít z důvodu dopravní nehody nebo také z důvodu nepředvídatelné přírodní události. Je-li situace ještě komplikovanější, pečlivě poslouchejte pokyny policistů.

5. Vhodné obutí, nejen na kolech
 Nešvarem převážně žen řidiček je jízda v nevhodné obuvi. Vysoké podpatky nejsou vhodné z důvodu možného zaklíněné pod pedály. U žabek hrozí vyzutí a následné zamotání mezi pedály. V některých státech, např. v Rakousku je dokonce jízda v žabkách zakázána a dojde-li ke kolize, je automaticky obviněn „řidič žabkař“.

6. Nepodceňujte dopravní zpravodajství
 Jen 20% žen poslouchá dopravní zpravodajství. Řidičky mnohem radši na svých rádiech ladí hudbu a připravují se tak o cenné informace o dopravě a možných nehodách. 

7. Do motoru jen pokud jsem profesionál
 Dojde-li k závadě na vozidle, zkuste zvážit situaci a pořádně si rozmyslet další postup. Nabízí se několik možností řešení: někoho stopnout a pod známým „víc hlav víc ví“ se pokusit něco vymyslet, dostat se na nejbližší benzinovou stanici a doufat, že zde narazíme na ochotného automechanika, který by nám pomohl anebo přímo kontaktovat asistenční službu. V posledním případě je vhodné vozit v autě příhodný kontakt a již dopředu vědět, která ze společností je ta nejvhodnější.

8. Program pro děti
 Při delších cestách s dětmi je nutné myslet na to, že se děti po několika minutách v autě začnou nudit. Je proto příhodné mít v autě nahrávku s pohádkami, oblíbené plyšové zvířátko, pastelky nebo něco podobného, co naše děti zabaví. Jedině tak budete mít klid potřebný na řízení vozu.

9. Rozmrazovač zámků mějte u klíčů, ne v autě
 Příprava na zimní sezonu by se neměla podcenit, přijde-li i na takové maličkosti jako je rozmrazovač zámku. Ten je nám nápomocen ve chvílích, kdy se urputně snažíme dostat dovnitř zamrzlého vozu. Není snad nutné zdůrazňovat, že rozmrazovač umístěn v pohodlí auta nám k užitku moc nebude.

10. Buďte ohleduplná
 Obecně se má za to, že ženy jako řidičky jsou ohleduplnější než muži. Ovšem jak se říká, ohleduplnosti není nikdy dost a mějme proto na paměti, že na silnicích nejsme samotné a měli bychom dopřát prostor i ostatním.

Tento materiál byl zpracován ve spolupráci s manažerkou Auto ESA Marcelou Pikalovou.

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma