Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Cvičte jógu. Zkuste ji při teplotě 41 °C!

Cvičte jógu. Zkuste ji při teplotě 41 °C!
Jóga | zdroj: ThinkStock

Jóga je krásná, příznivá a příjemná – to vědí všichni, kdo se jí věnují. Dává odpočinout mysli a posiluje tělo. 

Náročné, ale zdravé!

O blahodárných účincích klasické jógy (a dalších jejích typů) nemůže být pochyb. U hot jógy, která se cvičí při teplotě okolo 40 stupňů Celsia, vás ale možná napadne, že to přeci nemůže být zdravé. Právě naopak! Díky vyšší teplotě se vám roztáhnou cévy, detoxikuje organismus, posílí plíce a zahřejí svaly. Protažení těla je pak daleko intenzivnější, než je tomu u klasické jógy.

A nebyla by to jóga, kdyby příznivě neúčinkovala na vaše psychické rozpoložení. Mysl si odpočine a aspoň na chvilku zapomene na problémy všedních dní.

Dodržujte pitný režim!
Dodržujte pitný režim!

Jak probíhá první lekce?

První lekci vám mohu popsat z vlastní zkušenosti. Nadešel den D a já jsem měla rezervované místo na večerní lekci hot jógy. V pokynech jsem si přečetla, že mám během dne vypít značné množství vody, a tak jsem tedy pila jako duha.

Po vyřízení všech potřebných záležitostí (je nutné podepsat prohlášení, že netrpíte určitými nemocemi) jsem s podložkou v ruce a v titěrném oblečení (což bylo doporučeno) odhodlaně vstoupila do místnosti osvětlené pouze lampou. Už mezi dveřmi jsem dostala tepelnou facku. Nezdá se to, ale 41 stupňů je opravdu hodně.

Cvičení jsme začali polohami na zemi. Po chvilce se dá na horko jakžtakž zvyknout nebo jej alespoň tolik nevnímat. Pozice byly náročné, ale skvělé na protažení. „Čekala jsem to horší,“ pomyslela jsem si spokojeně. Omyl!

Instruktorka, velice jemně upozornila, že teď přejdeme na balanční pozice ve stoje, které jsou náročnější a začátečníci ať si dají pozor a nebojí se kdykoliv odpočívat. V tu chvíli to přišlo… Dobrovolně se přiznávám: pauzu jsem si dala dvakrát a nestydím se za to. Cvičení je příjemné, ale opravdu náročné.

Po lekci trvající hodinu a půl jsem vycházela ze dveří – pro změnu mě udeřila příjemná chladnější facka – oblečení i ručník jsem mohla ždímat, make-up, který vydržel celý den, jsem na své tváři nenašla. Únava byla enormní, ovšem velice příjemná. Po chvilce odpočinku v šatně jsem se okamžitě začala těšit na další hodinu!

Zapojte i partnera!
Zapojte i partnera!

Jaký je rozdíl mezi bikram a hot jógou?

Příchod hot jógy tak trochu zmátl řadu lidí. V diskuzích na internetu se tak často objevují otázky typu: Jaký je rozdíl mezi bikram a hot jógou, když se obě cvičí v horku? Udělejme si v tom tedy jasno. Ano, je pravda, že oba typy jsou cvičené ve vyhřáté místnosti (okolo 40 stupňů Celsia). Avšak bikram jóga má celosvětově stanovené střídání přesně daných pozic. U hot jógy je vše zcela na instruktorovi, který si může vytvářet vlastní sestavy.

AUTOR: Jana Maláková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma