Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Články autora

Pavel Pešek

Člověk

Autismus možná půjde léčit pomocí transplantace stolice

Pavel Pešek 25. 6. 2019
Vztah mezi střevní mikroflórou a mozkem je zřejmě mnohem provázanější, než by se mohlo zdát. Vědci už prokázali, že úprava jídelníčku může například pomoci části pacientů s úzkostmi. Nedávná studie ukázala, že regulace a cílená výměna střevní mikrobioty může výrazně zlepšit symptomy autismu. 
Člověk

Orální sex snižuje riziko potratů. Jinak, než si myslíte

Pavel Pešek 13. 5. 2019
Výsledky nové holandské studie naznačují, že polykání semene může snížit riziko opakovaných potratů. Mužští čtenáři ale ještě se šťastnou zprávou za partnerkami spěchat nemusí, zatím jde jen o první náznak příčinné souvislosti, kterou bude třeba lépe podložit. 
Člověk

Máte strach ze zubaře? Možná jste ho zdědili po rodičích, ukazuje studie

Pavel Pešek 6. 5. 2019
Pololežíte v zubařském křesle. Čelisti držíte nepřirozeně otevřené, aby do nich zubař dobře viděl. Dolní patro vám dráždí odsávačka. K dásni se blíží injekce a po ní bude následovat protivné bzučení zubní vrtačky nebo trhání zubů kleštěmi. Přijde vám taková představa děsivá natolik, že odkládáte návštěvu zubaře, co nejdéle je to možné? Možná jste tento strach zdědili po svých předcích.
Člověk

Pití kávy udržuje zdravé srdce a pomáhá přežít infarkt, tvrdí nová studie

Pavel Pešek 28. 4. 2019
Po celém světě se denně vypije odhadem více než dvě miliardy šálků kávy v jejích různých podobách. Podle nejnovějších studií se zdá, že její pravidelné pití snižuje úmrtnost. Jak je to možné, když byl nápoj dlouho podezřívaný naopak ze zvyšování rizika srdečních chorob?
Člověk

Meditování pomáhá s udržením pozornosti

Pavel Pešek 30. 6. 2018
Stárnutí je spojeno s řadou potíží včetně zhoršování mentálních schopností. Proto se experimentuje s různými myšlenkovými cvičeními, která by mohla zastavit nebo aspoň zpomalit zhoršování mentálních schopností s věkem. Mezi slibné techniky, které zvyšují schopnost udržení pozornosti, patří meditace.
Člověk

Kurkuma je novou nadějí v léčbě rakoviny. Vrací poškozeným buňkám schopnost zemřít

Pavel Pešek 9. 6. 2018
Kurkuma se běžně používá v indické kuchyni, sáček žlutého prášku s obrázkem podobným kořeni zázvoru se možná vyskytuje i ve vaší kuchyni. Kromě využití v kuchyni se také používá v tradiční čínské medicíně. Jihokorejští vědci zjistili, že jeho protizánětlivé účinky lze použít i v tradiční medicíně – při léčbě rakoviny
Člověk

Alkoholismus mohou vyléčit speciálně pěstované kmenové buňky

Pavel Pešek 7. 5. 2018
Alkoholismus je významnou příčinou úmrtí napříč celým světem a je mimo jiné spojený se zanícením a poškozením nervové soustavy, které vede k závislosti. Vědecký tým z Chile se tak pokusil léčit alkoholismus pomocí kmenových buněk, jež mají naopak protizánětlivý vliv.
Příroda

Lemuři vědcům prozradili, co s tělem skutečně dělá dieta

Pavel Pešek 29. 4. 2018
Jíst méně a zdravěji je oblíbená a také vědecky podložená instrukce doktorů a různých dietologických poradců. Jak je to ale s celkovým kalorickým příjmem a délkou života, skutečně nižší kalorický příjem prodlužuje život? Odpovědi vědci hledali u lemurů.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma