Čerstvost a křehkost z Vietnamu v jednom závitku. Ochutnejte!

Jarní závitky jsou ve Vietnamu stejně běžné jako v Čechách párek v rohlíku. Nechceme polemizovat o čerstvosti českého pečiva či uzenin, ale jestli právě jarní závitky něčím vynikají, tak je to jejich čerstvost. Závitky vám zručný kuchař připraví během pár minut a ještě k tomu zažijete zdravý a kulinářsky hodnotný zážitek!
Jarní závitky se na rozdíl od letních závitků nesmaží. Jejich obal, pro někoho na první pohled ne příliš líbivý, připomíná průhlednou blánu. Jedná se o kulatý rýžový papír, do něhož se obsah závitku balí. Tento papír se vyrábí jen z rýže, soli a vody. Předtím, než do něj začneme balit připravené ingredience, namočíme ho na pár vteřin do vlažné vody, dokud nebude vláčný a dostatečně měkký.
Jarní závitky
| zdroj:
ThinkStock
Výhodou jarních závitků je také jejich variabilita. Můžete si umotat variantu s kuřecím masem, vegetariánskou verzi nebo jednou z oblíbených je kombinace vepřového masa a krevet. Nezbytnou součástí náplně jsou čerstvé bylinky, nejužívanější je koriandr nebo thajská bazalka. Ze zeleniny můžete použít takřka cokoli dle vaší chuti. Nejčastěji v závitcích najdete ledový salát, nakrájenou okurku, červenou papriku, mrkev a zelí. Dále potom avokádo či ananas, vajíčko a důležitou součástí jsou uvařené rýžové nudle.
Jarní závitky
| zdroj:
ThinkStock
Hotové zabalené závitky se podávají s pikantní sladkokyselou omáčkou. Ta se připravuje z citronové šťávy, rybí omáčky, vinného octa a hnědého cukru. Pro ostrost přidáme česnek a nakrájenou chilli papričku.
"Ubalte" si jarní závitek přesně vám na míru a uvidíte, že kouzlu jeho exotické chuti podlehnete.
Jojo, závitky jsou super. Sám si je dávám poměrně často. Nejraději na ně chodím do jedné vietnamské restaurace, kterou tady u nás máme. Musím se přiznat, že celkově mě Vietnam v poslední době dost začal fascinovat. Docela rád bych se tam zajel příští rok podívat. Nejspíš do Hanoje.