Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Čerstvost a křehkost z Vietnamu v jednom závitku. Ochutnejte!

Čerstvost a křehkost z Vietnamu v jednom závitku. Ochutnejte!
Jarní závitky | zdroj: ThinkStock

Jarní závitky jsou ve Vietnamu stejně běžné jako v Čechách párek v rohlíku. Nechceme polemizovat o čerstvosti českého pečiva či uzenin, ale jestli právě jarní závitky něčím vynikají, tak je to jejich čerstvost. Závitky vám zručný kuchař připraví během pár minut a ještě k tomu zažijete zdravý a kulinářsky hodnotný zážitek! 

Jarní závitky se na rozdíl od letních závitků nesmaží. Jejich obal, pro někoho na první pohled ne příliš líbivý, připomíná průhlednou blánu. Jedná se o kulatý rýžový papír, do něhož se obsah závitku balí. Tento papír se vyrábí jen z rýže, soli a vody. Předtím, než do něj začneme balit připravené ingredience, namočíme ho na pár vteřin do vlažné vody, dokud nebude vláčný a dostatečně měkký.

Jarní závitky Jarní závitky | zdroj: ThinkStock

Výhodou jarních závitků je také jejich variabilita. Můžete si umotat variantu s kuřecím masem, vegetariánskou verzi nebo jednou z oblíbených je kombinace vepřového masa a krevet. Nezbytnou součástí náplně jsou čerstvé bylinky, nejužívanější je koriandr nebo thajská bazalka. Ze zeleniny můžete použít takřka cokoli dle vaší chuti. Nejčastěji v závitcích najdete ledový salát, nakrájenou okurku, červenou papriku, mrkev a zelí. Dále potom avokádo či ananas, vajíčko a důležitou součástí jsou uvařené rýžové nudle.

Jarní závitky Jarní závitky | zdroj: ThinkStock

Hotové zabalené závitky se podávají s pikantní sladkokyselou omáčkou. Ta se připravuje z citronové šťávy, rybí omáčky, vinného octa a hnědého cukru. Pro ostrost přidáme česnek a nakrájenou chilli papričku.

"Ubalte" si jarní závitek přesně vám na míru a uvidíte, že kouzlu jeho exotické chuti podlehnete.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma