Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Černá zahrada Anny Neborové: Těšte se na piknik lyriky a intimity známého místa

Černá zahrada Anny Neborové: Těšte se na piknik lyriky a intimity známého místa
zdroj: tisková zpráva

Výstavní koncept Černá zahrada malířky Anny Neborové atakuje vnitřní tenzí. Je barevně úsporný a odehrávají se v něm mnohá tajuplná dramata rostlin a bytostí, které v zahradě a přilehlých temných koutech přebývají. V zahradách totiž bývá stín, chlad a vzdor trnů.

Černá zahrada obsahuje hybný moment znepokojení, její nitro je plastické, pohlcuje cokoli. Vnímáme noc a den, zvláštní světlo zahrady nebo tmu, barvu i nebarevnost. Prodíráme se vzrostlými travami, spočíváme v ranní meditaci na zápraží. A vzadu u plotu nás čeká šest sov.

Tajemný svět vegetace

Ještě do neděle třináctého listopadu máte možnost Černou zahradu zažít, v pražské Galerii kritiků v Paláci Adria v Jungmannově ulici. Na realizaci výstavy se podílela skupina AKÁT, sdružující příznivce a podporovatele současného výtvarného umění.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jelikož má autorka fyzickou zkušenost zahradnice, léta pečlivě udržuje svou chalupu na jihu Čech, podrobil ji při vernisáži kurátor výstavy Petr Lysáček nečekanému dotazníku z pěstitelství. Anna Neborová cituje prvky své zahrady, včetně branky nebo záhonů při kropení.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

„Zde jsme svědky určité lyriky a intimity soukromého a známého místa,“ uvedl kurátor k vystaveným velkoformátovým plátnům. Malířka kombinuje klasickou malbu a stříkání barev, pracuje se šablonami, zapojuje listy a jejich stonky. „Tajemný svět uměle vytvořené vegetace mě fascinoval už od dětství“, říká a těší se na další profesní zadání, které souvisí se založením nové zahrady Psychosomatické kliniky v Praze.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma