Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bylinkové zbraně proti nachlazení

Bylinkové zbraně proti nachlazení
zdroj: tisková zpráva

Přírodní "léky" na drobné „lapálie“ znaly už naše babičky.

Vyzkoušet je můžeme i dnes. A kdoví, možná nás včas „naordinovaný“ voňavý čaj ochrání před většími zdravotními nepříjemnosti. A pokud se jim přece jenom nevyhneme, může alespoň urychlit naši léčbu.

Čarodějná divizna?
Naši předkové považovali vysokou bylinu se zářivě žlutými květy za magickou ochránkyni, která dovede člověka ubránit před čarodějnicemi a zlými duchy. Podobné mýty dnes už patří spíš do světa pohádek, jedno je však jisté. Při kašli, nachlazení, bolesti v krku a dalších problémech určitě diviznu oceníme. Obsahuje totiž ve vodě rozpustný rostlinný sliz, který ve vodě nabobtná a tvoří kluzký gel.

Právě tento sliz má uklidňující účinky na krk a kůži. Divizna se nám proto může hodit i při jiných zdravotních problémech. Obklady připravené ze silného studeného nálevu doporučují bylináři například těm, které trápí hemeroidy či některá kožní onemocnění. Díky stahujícím tříslovinám, které divizna obsahuje, nám může dobře posloužit také ve chvíli, kdy nás trápí průjem.

Nálev, který oceníme při kašli a bolesti v krku:
Na šálek potřebujeme 1-2 malé lžičky sušených listů, nebo kořenů, které zalijeme vroucí vodou. Necháme 10 minut odstát a scedíme. Doporučuje se pít tři šálky denně. Poněkud hořkou chuť divizny můžete vylepšit například lžičkou medu.

S bezem se zapotíme
Mít na zahrádce keř černého bezu se opravdu vyplatí. V květnu nebo v červnu můžeme z jeho vrcholíků s drobnými bělavými květy uvařit „čaj na pocení“, ideální je když ho zkombinujeme s koupelí. Připravit si ovšem můžeme také lahodný sirup. Při nemocech z nachlazení se velice často kombinují květy černého bezu a lípy. Společně velice dobře posilují obranné síly organismu a podněcují pocení.

Jestliže květy černého bezu nestihneme včas sklidit, vyvinou se z nich na podzim černě se lesknoucí bobule. V syrovém stavu, pokud je nezavaříme, působí projímavě. Jestliže si ale připravíme kompot z černého bezu s hruškovými řezy a švestkami, můžeme získat zdravý dezert bohatý na minerální látky. Služby tohoto keře, o němž se v dávných časech říkalo, že je sídlem domácích bohů, oceníme i tehdy, když se vrátíme domů celí prochladlí a s promočenýma nohama.

Koupel pro promrzlé poutníky: Šálek naplníme květy lípy a černého bezu a spaříme vodou. Necháme deset minut vylouhovat a pak bylinný nálev nalijeme do umyvadla nebo škopku a naplníme ho teplou vodou, která by měla sahat až po lýtka. Do voňavé lázně ponoříme nohy na deset až patnáct minut, lehce je osušíme a natáhneme na ně teplé ponožky. 

Všestranný jitrocel
Mnohostranné účinky jitrocele byly známé už ve středověku. Čerstvě rozmačkané listy se mimo jiné tehdy například používaly k stavění krvácení a hojení ran. Ocenit je můžeme i dnes pokud se například na výletě poraníme a nemáme právě při ruce vhodné dezinfekční prostředky ani náplast nebo obvaz.

Kromě toho však jitrocel patří odedávna k nejuznávanějším bojovníkům proti nachlazení. Chrání sliznice, rozpouští hleny, působí protizánětlivě, brzdí rozmnožování bakterií a mírní dráždění ke kašli. Na jitrocelovém sirupu, který je opravdu chutný, si s oblibou pochutnají dokonce i malí pacienti. Při přípravě léčivých čajů ho můžeme různě zkombinovat také s dalšími bylinkami.

Nápoj pro lepší odkašlávání: Účinnou směs připravíme například z: 10 g listu jitrocele, 10 g kořene bedrníku. 10 g natě tymiánu, 10 g natě třezalky, 10 g listu kopřivy. Jednu lžíci potřebujeme na šálek odvaru a popíjíme několikrát denně.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma