Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

7 tipů, jak se zbavit nejčastějších alergenů v domácnosti

7 tipů, jak se zbavit nejčastějších alergenů v domácnosti
zdroj: Tisková zpráva

Roztoče běžným okem nevidíme, ale věřte, že je máme v domácnosti každý. Prach a roztoči dokážou pěkně potrápit především alergiky a citlivé osoby. Poradíme vám, jak je eliminovat a zamezit jejich množení.

  1. Omezte lapače prachu
    Abyste předešli usazování prachu, omezte v domácnosti lapače prachu. Schovejte vše, co nemusí být na očích. Knihy uzavřete do knihovny s prosklenými dveřmi. Tak se na ně nebude prášit a budou v bezpečí. Vyhněte se také zbytečným ozdobám a dekoracím, které budete muset každý týden utírat. Vystavené si nechte pouze předměty, které opravdu používáte nebo mají další účel. Může to být například květina, difuzér nebo vonná svíčka.

  2. Pravidelně větrejte
    Každý den větrejte krátce, ale intenzivně. Ráno po probuzení otevřete okna dokořán, vyklepejte peřiny a nechte je provětrat na čerstvém vzduchu. Během dne větrejte alespoň jednou za hodinu na pět minut. Vymění se vzduch v místnosti a vy se také budete cítit čerstvější.

  3. Netopte zbytečně moc
    Roztoči milují teplo a vlhko. Domácnosti proto zbytečně nepřetápějte. Ideální teplota je kolem 20 °C, v ložnici můžete mít ještě o jeden až dva stupně méně. V koupelně naopak udržujte vyšší teplotu a na chodbě a ve spíži chlad.

  4. Často perte a uklízejte
    Vašemu bytu dopřejte větší úklid alespoň jednou týdně. Pečlivě zameťte, vymeťte případné pavučiny, vyluxujte, setřete podlahu a utřete prach. Jednou za týden nebo za 14 dní také převlečte povlečení a prostěradla. Pokud jste alergici, používejte ložní prádlo z co nejpřírodnějších materiálů. Patří mezi ně len, bavlna nebo damašek.

  5. Vyhněte se kobercům a těžkým závěsům
    Prach a roztoči se rádi usazují v těžkých kobercích, závěsech nebo plédech. Tyto látky z domácnosti odstraňte a na místo koberce nechte vyniknout podlahu. Především v místnosti, kde spíte, by mělo být co nejméně textilií. Pokud koberec mít opravdu chcete nebo musíte, vyberte si ten s krátkým vlasem.

  6. Nesušte prádlo v místnosti
    Z mokrého prádla při sušení stoupá velké množství vlhkosti, která se usazuje ve zdech nebo v látkách. Takové prostředí je rájem pro roztoče a viry. Pokud můžete, pořiďte si sušičku nebo prádlo sušte na balkoně. V opačném případě alespoň dostatečně větrejte, abyste vlhkost z místnosti odstranili. Ideálním pomocníkem je také odvlhčovač, který dokáže vytáhnout vlhkost ze všech materiálů v místnosti.

  7. Pozor na plíseň
    Plíseň se tvoří především tam, kde je narušená takzvaná tepelná pohoda. Co to znamená? Patří sem vlhké místnosti jako je koupelna nebo sklep. Plíseň najdete také na zdech, které mají po svých stranách velký teplotní rozdíl. Ten nastává v okamžiku, kdy je z jedné strany zeď vytápěná a z druhé ochlazována venkovním vzduchem. Abyste předešli plísním, udržujte v místnostech po celý rok teplotu 20 až 25 °C. Ideální vlhkost je mezi 40 až 55 %.

Zdroje:
https://www.goldea.cz/prani-prosteradel
https://primanapady.cz/clanek-30003-6-super-tipu-jak-se-zbavit-roztocu-aneb-zdrava-domacnost
https://komparito.cz/blog/jak-se-zbavit-plisne/
https://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/jak-zbavit-domacnost-alergenu-uklid-u-alergiku

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma