Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Známe vítěze soutěže Oblečte Prahu - Klenot Evropy

Známe vítěze soutěže Oblečte Prahu - Klenot Evropy
zdroj: tisková zpráva

Tři pražské školy mezi sebou soutěžily o to, která z nich vyrobí nejkrásnější model večerních šatů inspirovaných tradicí a historií hlavního města Prahy.

V úterý 16. 3. při slavnostním finále porota v Rezidenci primátora hl. m. Prahy rozhodla o vítězi. Vítězný  model pochází z dílny Vyšší odborné školy oděvního návrhářství a Střední odborné školy oděvní Jablonského a nyní postupuje do celorepublikové soutěže oděvních škol a učilišť "Čtrnáct klenotů v srdci Evropy", kde se se svými modely představí všech 14 krajů České republiky. Premiérově bude celá kolekce vítězných modelů ze všech krajů představena v přímém televizním přenosu České Miss 20. března 2010 v hlavním vysílacím čase na televizi Nova.

Projekt nazvaný "Oblečte Prahu" je součástí pražské kampaně na podporu učňovského školství "Řemeslo žije" pořádané pod patronací náměstkyně primátora hlavního města Prahy Ing. Marie Kousalíkové.  „Jsem ráda, že jsme se mohli přesvědčit o tom, jak šikovní jsou žáci našich škol. Všechny modely, které jsme dnes viděli, svědčí o vysokých dovednostech našich žáků i o jejich schopnosti spolupracovat s dalšími obory. Žáci měli možnost pracovat s neobvyklými materiály, se kterými by se normálně nesetkali, pod vedením zkušené módní návrhářky. Pozitivní je, že tento projekt umožní veřejnou prezentaci dlouhodobého projektu Řemeslo žije! právě prostřednictvím atraktivní formy soutěže mladých módních návrhářů z oboru odívání, „ říká náměstkyně primátora Marie Kousalíková.

Módní návrhářka Jana Berg, která je odborným garantem celé soutěže říká: „Všechny tři týmy se zhostily úkolu s velkou vervou a pro porotu bylo velmi těžké vybrat jeden nejlepší model. Pokud mohu komentovat postupové práce, každý z modelů je sice jiný, ale spojuje je výborné propracování a soustředění se na detail. Myslím, že tato minikolekce je důkazem, že nejen nápad, ale i mít „řemeslo v ruce“ je nesmírně důležité.“

V porotě mimo jiné zasedli Ing. Marie Kousalíková, Radka Bémová, Jana Berg a Jaroslav Šetlík.  Projekt se uskutečnil za podpory hl. města Prahy, agentury CzechTourism a Ministerstva pro místní rozvoj. Více informací naleznete na www.14klenotu.cz a www.remeslozije.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma