Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Tmavé pečivo neznamená vždy zdravé pečivo

Tmavé pečivo neznamená vždy zdravé pečivo
zdroj: tisková zpráva

Je tmavé pečivo skutečně celozrnné? A jak ho poznáme?

Odborníci na zdravou výživu a hubnutí jednohlasně doporučují konzumaci cereálií – to znamená i  konzumaci tmavého, tedy celozrnného, pečiva. Bílé pečivo se vyrábí z bílé mouky, při jejíž výrobě se používá pouze vnitřní část zrna. Ta neobsahuje tolik minerálních látek a vitaminů jako vrstva vnější. Bílá mouka je proto z výživového hlediska mnohem méně hodnotná.

„Tmavé“ neznamená vždy „celozrnné“
Někdy je v obchodě poměrně těžké rozeznat, které pečivo je vyrobené z celozrnné mouky a které nikoliv. Produkt může být tmavý, ale celozrnné mouky v něm nejsou vůbec obsaženy nebo jen v minimálním množství. Jedná se totiž pouze o obchodní název, který charakterizuje barvu pečiva. Tmavá střídka je často docílena některými surovinami jako například směsí, která obsahuje pražené výrobky z obilovin, především ječmene nebo žita. Barva pečiva je pak hnědá až kávová a také v chuti a vůni lze rozpoznat kávovinu. Nejedná se ale o nic nezákonného nebo snad šizení spotřebitele, výrobce jednoduše využívá barevné a chuťové variace a kombinace surovin. Pečivo z tmavé (obarvené) mouky má pak stejné vlastnosti jako pečivo z bílé mouky.

Komentář lékaře: MUDr. Pavel Hlavatý, obezitolog z pražského Endokrinologického ústavu
„Bílé pečivo má také méně vlákniny a vyšší glykemický index než pečivo celozrnné. To znamená, že se po požití takové potraviny poměrně brzy dostaví hlad. Vyšší glykemický index vede k většímu vzestupu hladiny cukru v krvi, tedy i k uvolnění většího množství hormonu inzulínu, který mimo jiné podporuje také ukládání energie do tukových zásob. Energetická hodnota bílého a celozrnného pečiva je téměř stejná - u celozrnného může být dokonce o něco vyšší. Výživová hodnota ale mluví jednoznačně ve prospěch pečiva celozrnného“, vysvětluje MUDr. Pavel Hlavatý, obezitolog z pražského Endokrinologického ústavu.

Vlastnosti celozrnného pečiva
Celozrnné pečivo se vyrábí z celozrnné mouky, která obsahuje i vnější vrstvy zrna. Ty jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Z biologického aspektu je tak pro nás konzumace celozrnného pečiva zdravější. Dalším plusem je jeho nižší glykemický index a tudíž i vyrovnanější hladina cukru v krvi. Dávejte však pozor na to, že celozrnné pečivo může mít kratší dobu trvanlivosti. Další vhodnou variantou cereálií jsou celozrnné snídaňové cereálie, které mají oproti celozrnnému pečivu delší trvanlivost a zároveň jsou obohaceny o mnoho vitamínů a minerálů. Podobně jako u pečiva, i zde platí, že jednotlivé druhy cereálií se významně liší a zdaleka ne všechny jsou celozrnné.  

Jak poznat, že je výrobek celozrnný?
Pro výběr celozrnného pečiva a cereálií platí stejná pravidla. Řiďte se především názvem výrobku. V obchodě hledejte výrobek s označením „celozrnný“. Pouze toto označení vám zaručí vysoký obsah celozrnné mouky. Přečtěte si proto pozorně na obalu údaje o složení. Výrobce někdy uvádí jednotlivé suroviny v procentech, ve kterých jsou v potravině zastoupeny. Častěji však na výrobku najdete pouze výčet použitých surovin. V tom případě si všímejte pořadí, ve kterém jsou uvedeny. Na prvním místě je totiž ta složka, které je v produktu nejvíc, na posledních místech pak ty, které jsou v minimálním zastoupení. Zdraví prospěšnější je pak takový produkt, které má ve svém složení na prvním místě uvedenou právě celozrnnou mouku. Pokud natrefíte na výrobek, který se prodává bez označení z čeho je vyroben, vyžádejte si informace u prodávajícího. Ten by vám měl informace o složení výrobku podat.

Poznávacím znamením mohou být také hrubé kousky na povrchu pečiva a snídaňových lupínků. Jedná se o částečně zpracované obaly zrna. Ale semínka, která jsou vidět na první pohled, ještě neznamenají, že je produkt vyroben z celozrnné mouky. Toto poznávací znamení je pouze orientační. Dalším z vodítek při nákupu kvalitního celozrnného výrobku může být i vyšší cena. Kvalitu pečiva i celozrnných cereálií v neposlední řadě poznáte také podle chuti a kompaktnosti.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma