Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Známe minulost oblíbených cukrovinek!

Známe minulost oblíbených cukrovinek!
Koláč | zdroj: Zapakatel.cz

Milovníci sladkého, zbystřete! Odhalili jsme pro vás tajemnou i překvapivou historii některých laskomin, dezertů a pochutin, které se těší oblibě nejen u nás, ale i ve světě. Tak schválně – víte, kdy vznikl krémový cheesecake?

 

Čokoládu znalo lidstvo už zhruba 1500 let před naším letopočtem! Tenkrát ji používala olmécká civilizace a později se stala doménou Mayů a Aztéků. Ti z ní vařili hořkou tekutinu – předchůdkyni naší horké čokolády.

V roce 1502 dovezl do Evropy první kakaové boby Kryštof Kolumbus. Ale teprve v roce 1815 vznikla v Evropě, konkrétně v Holandsku, první továrna na čokoládu. A dokonce až v roce 1847 se zrodila čokoláda v pevném stavu.

Belgické pralinky, symbol chuťové rozkoše

Čokoláda v té nejluxusnější podobě, to jsou podle mnohých pralinky. Najdete jich tisíce druhů, tvarů, velikostí a samozřejmě příchutí. Jméno jim dal francouzský hrabě du Plessis-Praslin, byť to nebyl přímo on, nýbrž jeho šéfkuchař, kdo dal pralinky světu.

Belgické pralinky jsou však mnohem víc spojovány s jiným jménem – Leonidas Kestekides. Cukrář s pohnutým osudem, jenž pocházel z Řecka, ale odešel do Itálie a později až USA, přivezl pralinky do Belgie v roce 1910 na výstavu EXPO v Bruselu. Jeho cukrovinka si podmaňuje všechny okolo a Leonidas se v Belgii usazuje natrvalo. Do dnes patří jeho pralinky k těm nejlepším na světě.

I vy si je můžete vychutnat, kdykoli se vám zachce. I v Čechách existuje již několik firem, které se na tento druh cukrovinky specializují a z jejichž díla vám bude zrak přecházet. Navíc se na jejich nákup v poslední době objevují různé slevy na internetu a dárkové poukázky. Potom už vážně nelze odolat.

Cheesecake objel celý svět, než zakotvil v Americe

Lehký krémový dort s křehkým korpusem, který se rozplývá na jazyku, se u nás v posledních letech docela zabydlel a získává si oblibu čím dál více lidí.

Věděli jste, že jeho obdobu s chutí jedli už staří Řekové? A po celé Evropě jej pak rozšířili Římané, aby nakonec zakotvil až v daleké Americe, kde ho dovedli k absolutní dokonalosti.

Tajuplný medovník

O své místo na výsluní se v našich krajích srdnatě pere také lehounký a krásně sladký medovník. Ačkoliv se neustále hovoří o prastarých recepturách a mnohaleté tradici, nikdo s jistotou nedokáže říct ani to, odkud medovník vlastně pochází. Někteří mu přisuzují český původ, jiní ho zase vidí spíše v rukou východních Evropanů. Konkrétně se o něm mluví jako o arménském dezertu.

Ať už je to, jak chce – medovník není jen jeden. Ten, který dostanete v cukrárnách, vyrábí od roku 1997 společnost Cake Factory, jež si recept na ten svůj medovník bedlivě střeží. Pokud byste na něj dostali zálusk, určitě neváhejte, je to delikatesa, na které si pochutná celá rodina. Pokud budete kupovat celý dort, stojí za to poohlédnout se po nějakých zajímavých slevách – často se objevují například na zapakatel.cz.

Zdatnější cukrářky ho mohou upéct i doma, byť bohužel nepatří k těm nejsnazším a nejméně pracným dortům.

Zdroje:
Redakce, Zapakatel.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma