Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Žlučník umí potrápit

Žlučník umí potrápit
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Žlučník sice patří k orgánům, o kterých lidové rčení praví, že na jejich poruchu se neumírá, přesto dovede člověka pěkně potrápit. Je totiž jakousi „zásobárnou“ žluči, která se tvoří v játrech a obsahuje ionty, vodu, cholesterol, žlučové kyseliny a odpadní látky metabolismu.

Patří zároveň  k orgánům, o jejichž existenci dlouho nevíme, ti, co dodržují správnou životosprávu, nebo také mají štěstí, klidně celý život.

Pohár trpělivosti

Pokud naopak  často konzumujeme jídla s nadměrně vysokým obsahem tuku (bůček, apod.) a  smažená (zvlášť na přepáleném omastku) je oprávněný předpoklad, že pomyslný pohár trpělivosti časem přeteče a vystaví nám nemilosrdný účet.

I když vleklé či chronické obtíže mají obvykle příčinnou souvislost se stravou, nejsou vyloučeny ani bakteriální vlivy, kdy dojde k průniku bakterií ze střev.

Pokud jde o prevenci, je vcelku prostá, stačí se důsledně vyhýbat výše zmíněným rizikovým jídlům - což ovšem neznamená, že bychom si čas od času nemohli dát řízek se salátem.

Záchvat  přichází náhle, bez předchozích varování, zpravidla večer či na počátku noci a bolest je velmi silná - nejvíc pod pravým žeberním obloukem a ve střední části nadbřišku.

Otestujte se

Obvykle ho provází zvracení, říhání, plynatost, zvýšená teplota. Břicho bývá mírně či více naběhlé, tvrdé a zároveň citlivé na omak.

Existuje metoda, díky níž si každý může otestovat, zda nejde o zažívací poruchu, která má  podobné symptomy, při hlubokém nádechu totiž bolest v podžebří podstatně zintenzivní.

U žlučníkové koliky jinak účinné léky (Cholagol, Isochol aj.) nezabírají. Nedá se rovněž jen „vyležet“, ledový obklad sice může bolest zmírnit, ovšem pouze přechodně.

Obvykle nezbývá jiná možnost, než hospitalizace. Po přijetí pacient absolvuje nezbytná vyšetření - rozbor krve, jaterní testy, ultrazvuk, v případě podezření na komplikace i počítačovou tomografii.

Když ani přes tato opatření potíže neustávají, obvykle se přistupuje k operativnímu odstranění žlučníku (dnes už výhradně laparoskopicky).

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma