Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Ženy s duševními problémy mají o polovinu vyšší riziko předčasného porodu

Ženy s duševními problémy mají o polovinu vyšší riziko předčasného porodu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Studie více než dvou milionů těhotenství v Anglii zjistila souvislost mezi závažností psychických obtíží a nepříznivými výsledky při porodu. Podle výzkumu mají ženy, které mají problémy s duševním zdravím, téměř o 50 procent vyšší riziko předčasného porodu. Vyplynulo to z výzkumu, který zveřejnil odborný časopis Lancet Psychiatry.

Jak napsal list The Guardian, přibližně každá desátá žena, která využila služeb v oblasti duševního zdraví, měla předčasný porod, ve srovnání s každou patnáctou ženou, která jich nevyužila.

Studie rovněž zjistila souvislost mezi závažností předchozích psychických potíží a nepříznivými výsledky porodu. U žen, které byly hospitalizovány v psychiatrické léčebně, byla téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost předčasného porodu než u žen, které v minulosti nevyužily služby týkající se duševního zdraví.

U žen s duševními potížemi v anamnéze bylo také vyšší riziko, že porodí dítě malé vzhledem ke svému gestačnímu věku (75 na 1000 porodů oproti 56 na 1000 porodů).

Studie doporučuje, aby se při prvním vyšetření těhotných žen lékaři a porodní asistentky citlivě a podrobně dotazovali na jejich duševní zdraví. Jedna z autorek zprávy Louise Howardová, emeritní profesorka v oboru duševního zdraví žen z londýnské univerzity King’s College, uvedla, že takový screening by pomohl identifikovat „jasné varovné signály možného nepříznivého výsledku“.

Jakmile jsou tyto rizikové faktory duševního zdraví identifikovány, lze je podle Howardové léčit, což by mohlo snížit počet úmrtí matek, porodů mrtvých dětí, předčasných porodů a porodů dětí s podváhou. Studie poukázala na potřebu dobře zajištěných služeb duševního zdraví a kvalitních školení zdravotníků, dodala.

Studie zjistila, že 0,65 procenta těhotných matek, které byly hospitalizovány na psychiatrickém oddělení, porodilo mrtvé dítě, ve srovnání s 0,45 procenta žen, které před těhotenstvím neměly žádné duševní problémy. „Jsou to poměrně malá čísla, ale i tak jsou z hlediska počtu mrtvě narozených dětí zničující,“ řekla Howardová.

Studie nezkoumala důvody, které stojí za souvislostí mezi špatným duševním zdravím a nepříznivými výsledky porodu.

„Duševní onemocnění samo o sobě pravděpodobně souvisí s některými z těchto nepříznivých důsledků, protože ovlivňuje stresový systém, a proto může způsobovat problémy. Souvisí však i s dalšími faktory. Pokud trpíte duševním onemocněním, je pravděpodobnější, že budete kouřit, protože se cítíte ve stresu. Podobně je tomu se zneužíváním návykových látek. A existují i další stresové faktory, jako je domácí násilí nebo zneužívání v dětství či chudoba.“

Podle ní mohou s problémy v těhotenství souviset i s léky na duševní zdraví. „Antipsychotika jsou spojena s obezitou a my víme, že obezita je hlavním rizikovým faktorem pro tyto následky. S některými z těchto následků mohou být spojena i některá antidepresiva. Proto musíme opravdu pečlivě zvažovat, komu by léky prospěly, nebo zda by se místo nich nedala použít psychologická terapie,“ řekla Howardová.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma