Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Ženská vitalita: Kterými vitamíny a minerály podpořit své zdraví?

Ženská vitalita: Kterými vitamíny a minerály podpořit své zdraví?
zdroj: Pixabay.com

Žena za svůj život projde několika etapami. V každé fázi tělo vyžaduje trochu jinou skladbu vitamínových zdrojů, které je potřeba pravidelně doplňovat. Na trhu najdete velké množství doplňků stravy – jak tedy poznat, jaký je pro vás ten pravý? To a ještě více se dozvíte v článku.

Multivitamín je základ
Společným základem doplňků stravy všech žen různých věkových skupin by měl být kvalitní multivitamín. Ten se postará o doplnění chybějících látek a zajistí lepší funkci organismu. Dbejte proto především na pestrý jídelníček bohatý na vitamín A, D, E, železo a hořčík. Nezapomínejte ani na vitamín C, který v těle podporuje mnoho důležitých procesů.

Tip: Vitamíny ve formě suplementace se vstřebávají snadněji, pokud je zkombinujete s těmi přírodními z ovoce a zeleniny. Doplňujte také zdravé tuky, díky kterým se lépe absorbují vitamíny rozpustné v tucích, jako například vitamín A, D, E, K, a karoteny.

Krásná pleť, vlasy a nehty
Podstata lesklých vlasů tkví v železe, které napomáhá vývoji vlasových folikul. Zinek zpevní vaše nehty a vyčistí pleť zevnitř. Dalšími důležitými látkami jsou hořčík, selen a vitamíny B, C, D. Zařaďte do svého jídelníčku více špenátu, vajíček a ovesných vloček. 

Těhotenství a kojení
V těhotenství je velmi důležitá kyselina listová, která napomáhá správnému vývoji mozku embrya. Najdete ji v salátu, kapustě a brokolici. Další podstatnou látkou je jód a vitamín D3, který se významně podílí na tvorbě kostí.

Menopauza
Žena v přechodu už nepotřebuje tolik železa, ale spíš by se měla zaměřit na vápník a vitamín D. Vitamín D totiž přispívá ke správnému vstřebávání vápníku, jeho nedostatek jej naopak blokuje v trávicím traktu. Mezi potraviny bohaté na vápník patří mák, chia semínka a mořské řasy.

Doplňování vitamínů je důležitou součástí správného fungování lidského těla. Obecně ale platí, že hlavním faktorem je kvalitní a vyvážený jídelníček. Zaměřte se také pravidelnému pohybu a dostatečnému spánku. Zdravý životní styl nakopne správnou funkci organismu a zajistí vám kvalitní život v každé jeho fázi.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,760 23,940
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma