Dnes je pátek 18. října 2024., Svátek má Lukáš
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zdravý spánek začíná u kvalitní matrace: Jak správně vybrat?

Zdravý spánek začíná u kvalitní matrace: Jak správně vybrat?
zdroj: Maridav / stock.adobe.com

Řadu lidí trápí bolesti zad, kloubů a nespavost. Příčiny mohou být různé, jednou z nich bývá nevhodná matrace. Neexistuje zázračný model, který poskytne špičkový komfort – vždy je důležité pečlivě vybírat dle individuálních potřeb. Nabízí se několik tipů, jak zvolit kvalitní lůžko a udržet ho ve skvělém stavu.

Pro zdravý spánek

Matrace je jednou z nejdůležitějších věcí, které vám mohou pomoci zlepšit kvalitu spánku. Ignorovat byste ale neměli ani další faktory, jako je prostředí ložnice, pravidelný rytmus a dostatečná doba spánku. To lze poměrně snadno změnit, ovšem nová postel je investicí na řadu let dopředu. Proto je důležité dobře vybírat.

Optimální volba

Obecně je lepší tvrdá matrace, která tělu poskytne oporu. Každému však vyhovuje jiný stupeň tvrdosti, nejlepší je proto lůžko vyzkoušet, abyste věděli, zda je ideální. Spolehněte se na prověřené firmy, které nabízí kvalitní matrace ze spolehlivých materiálů s dlouhou životností. V dnešní době jsou využívány moderní technologie, nabídka je tak opravdu rozmanitá.

Je důležité, aby byl materiál prodyšný, poskytne tak větší pohodlí. Pokud hledáte řešení pro manželskou postel, můžete zvolit dvě matrace 90x200 – každý si tak vybere optimální tvrdost. Nežádoucí mezeru uprostřed snadno vyřeší takzvaný topper. Jde o tenkou vrstvu, která zajistí ještě větší komfort.

Dlouhodobé pohodlí

O matraci je důležité správně pečovat, aby dlouho vydržela ve špičkovém stavu. Základem je udržovat ji čistou – pomůže chránič matrace, přesto je třeba postel pravidelně vysávat. Pokud máte doma zvířata, vysávání je nutné častěji. Ideálně by mazlíčci neměli být v posteli, srst a nečistoty se usazují a mohou vést k rozvoji alergií.

Údržbu dokáže usnadnit i zmíněný topper, ten je totiž výrazně snazší vyčistit. Některé se vejdou do pračky, jiné lze prát ručně.

Snažte se předcházet vzniku prohlubní, které se mohou objevit i u kvalitních matrací. Otočte ji alespoň dvakrát ročně na druhou stranu, abyste nepoužívali stále tu stejnou. Je dobré nesedat na okraj postele, i to může měnit tvar a vytvářet různé hrboly.

Životnost prodlouží i kvalitní rošt – pro většinu typů matrací je vhodnou volbou lamelový rošt. I při skvělé péči je však dobré pořídit novou matraci po 5 až 10 letech. Tato doba se odvíjí od kvality materiálů a pravidelné údržby, nicméně postupem let se lůžko přirozeně opotřebovává a ztrácí své skvělé vlastnosti.

V posteli trávíme velkou část dne, ať už spánkem či jen odpočinkem. Proto je velmi důležité pořídit kvalitní lůžko, které poskytne potřebnou oporu a zajistí komfort. Sortiment je rozmanitý, pokud váháte s výběrem, je dobré si předem v obchodě vyzkoušet různé možnosti.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.10.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,250 23,430
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma