Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zbavte se jarní únavy

Zbavte se jarní únavy
zdroj: tisková zpráva

Když slunko svítí a zem se zelená, my se vymlouváme na jarní únavu.

Na jarní únavu si prý každoročně stěžují až tři čtvrtiny lidí. Nicméně každý z nás se s ní dokáže vyrovnat trochu jinak. Fyzioterapeutka Jaroslava Povová, spolupracovnice portálu lekari-online.cz, přirovnává lidské tělo po dlouhé zimě ke konzervě naplněné jedovatým toxickým odpadem, který narušuje informační pole mezi jednotlivými orgány a buňkami. „Tím se blokuje tok naší životní energie a dostavují se důsledky ve formě velké únavy, vyčerpání případně otoků končetin,“ říká Povová a dodává, že nedostatek slunce, pohybu a zanesení organismu nám bere tak důležitou energii, kterou potřebujeme k tomu, abychom si uměli naplno užít života. 

Rozproudit v těle energii, odstranit případné blokády a odplavit toxické látky, to vše je po zimě potřeba. Během zimy je slunečního svitu daleko méně, ale lidské tělo dokáže využívat zásob nashromážděných z léta. Zásobárna se postupně vyprazdňuje a v březnu údajně dochází ke kritickému stavu. Překonání několika týdnů, kdy sluneční energie zintenzivní, bývá nejkritičtější. Jedinou možností, jak „sluneční“ deficit obnovit, je jednoduše chodit často ven, ideálně do přírody.

V zásadě nejvýznamnější věcí, kterou můžete sami ovlivnit je pitný režim. Vždyť ani pračka nevypere špinavé prádlo bez vody,“ má po ruce další přirovnání Jaroslava Povová z portálu lekari-online.cz. Proč je pitný režim tak důležitý? Přijímá-li člověk dlouhodobě malé množství tekutin,  tělo přechází do úsporného režimu a vytváří si zásoby. Neměli byste čekat na pocit žízně, ale dodávat tělu tekutiny pravidelně.  „Správný pitný režim by se měl vypočítat, pokud svoji váhu vydělíte číslem 25, dojdete k počtu litrů, které máte vypít. Samozřejmě s ohledem na věk a zdravotní stav člověka,“ dodává Jaroslava Popová.
Dalším významným krokem je odkyselení těla. „Pokud převládají v organismu kyseliny, tělo se brání tím, že zadržuje vodu. Z toho vznikají otoky, pocit nafouknutí a odulosti, zpomaluje se metabolismus. Odkyselení těla můžeme řešit správnou výživou, úpravou jídelníčku nebo minerální léčbou, u ní je potřeba spolupracovat s odborníky,“ doporučuje Jaroslava Povová.

Odpadní potrubí těla, tedy lymfatický systém, můžeme zaktivovat několika způsoby.Specialisté v oblasti lymfologie jsou schopni ruční lymfatickou masáží rozproudit čističku v lidském těle. Náhradou může být také přístrojová lymfodrenáž (přístroj lymfoven), ale pouze v případě, že je odborně provedena,“ uzavírá fyzioterapeutka Jaroslava Povová, spolupracovnice portálu lekari-online.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma