Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Závislost na opalování? Seznamte se s tanorexií!

Závislost na opalování? Seznamte se s tanorexií!
Opalování (ilustrační foto) | zdroj: Getty Images

Líbí se vám snědá těla, a proto chodíte do solárií nebo se často vystavujete slunci? Jestli ano, dejte si pozor na tanorexii.

Opálení ideálem krásy

Sluneční paprsky s postupujícími měsíci nabírají na síle a my díky většímu teplu nosíme méně oblečení a vystavujeme svou kůži slunci. Opálení je v dnešní době spjato s představou krásy, ale ne vždy tomu tak bylo. V minulosti existovala období, kdy lidé preferovali sněhobílou pokožku, která byla dokonce i známkou vysokého socioekonomického statutu. Pracovalo se především na poli nebo jinde pod širým nebem a alabastrová pleť označovala jedince, kteří jsou natolik bohatí, že nemusí pracovat. 

Bronz, či alabastr?

Tyto časy jsou už za námi. V dnešní době není striktně dáno, jestli je moderní pyšnit se olivovým odstínem, nebo naopak pokožkou podobnou té Sněhurčině. Obě varianty mají své příznivce. Milovníci snědé kůže ale někdy zajdou až za hranici zdravého rozumu a mohou si na opalovánívybudovat závislost, která má dokonce své jméno – tanorexie. 

Opalování je oblíbenou relaxační a zkrášlující aktivitou mnoha žen.
Opalování je oblíbenou relaxační a zkrášlující aktivitou mnoha žen.

O tanorexii

Tanorexie je termín, který popisuje posedlost opalováním jak na slunci, tak v soláriích. Lidé, kteří jí trpí, si připadají nepřiměřeně světlí. Vyskytuje se hlavně u modelek, kulturistů a dívek, které si neopálené připadají ošklivé. 

Tanorektici jsou přesvědčeni, že když slunění jednou vynechají, tak zblednou. V extrémních případech tito lidé trpí tělesnou dysmorfickou poruchou. Jedná se o mentální nemoc vyznačující se extrémně kritickými postoji k vlastnímu zevnějšku, které se stávají obsesí. Vyskytuje se například u anorexie, kdy si vyhublé dívky myslí, že mají nadváhu. Stejně tak tanorektik může věřit, že je extrémně světlý, i když je ve skutečnosti tmavší než průměrný člověk.

Olivová, nebo alabastrová pleť? Ideál krásy není dnes tolik jednoznačný.
Olivová, nebo alabastrová pleť? Ideál krásy není dnes tolik jednoznačný.

Případ Američanky posedlé opalováním

Tanorexie je velice nebezpečná, protože nadměrné opalování vede k předčasnému stárnutí pokožky a přispívá ke vzniku rakoviny kůže. Na tanorexii upozornila kauza Patricie Krentcil z New Jersey z roku 2012. Ta vzala do solária svou pětiletou dceru. Holčička se samozřejmě spálila, a když se jí učitelka ptala, jak se jí to stalo, řekla, že se byla opalovat s maminkou. Patricia byla pokutována a bylo jí zakázáno navštěvovat solária ve třech státech. V jedné chvíli dokonce chtěla s navštěvováním solárií přestat, ale nepovedlo se jí to, protože si podle svých slov připadala divná a světlá.

AUTOR: Kateřina Schönová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma